Pelajar & Kerja Part-Time



Assalamualaikum W.B.T. rakan-rakan pembaca sekalian,

Dah lama tak singgah sini? Mari lah, ber-blogwalking dekat sini. Saya pun dah lama tak ber-blogwalking sebab laptop buat hal. Mengada-ngada nak suruh format lah, apa lah, ini lah, itu lah. Hadui, pening pening. Nanti kalau ada masa terluang, saya ber-blogwalking di blog awak, OKAY?

Rasanya tengok tittle pun dah tahu nak cakap pasal apa, kan? Isu yang selalu dikaitkan dengan pelajar. Kenapa? Salah ke student buat kerja part-time? Bergantung pada pendapat masing-masing, tapi bagi saya, itu tak salah. Tapi tapi tapi, ramai orang yang meletakkan kesalahan pada kerja part-time bila seseorang pelajar yang buat kerja part-time itu mengalami kemerosotan akademik.

Hari ini, saya nak kongsi petua buat kawan-kawan dekat luar sana yang masih belajar dan nak buat kerja sambilan. Mungkin boleh tolong selesaikan kekeliruan yang melanda diri awak, sama ada nak buat kerja part-time atau tak. Antara petua yang dapat dikongsi :-

1. KEYAKINAN DIRI
Ini diri kita, jadi kita lebih tahu dan faham tentang diri kita berbanding orang lain. Kalau awak rasa awak yakin boleh jadi pelajar dan pekerja dalam 1 masa, awak boleh teruskan dengan niat awak nak kerja. Tapi kalau keyakinan diri awak tak ada, lebih baik jangan. Sebab nanti awak tak dapat nak uruskan masa antara belajar dengan kerja.

2. TAHU KEUPAYAAN DIRI
Sama macam keyakinan diri, takkan lah awak tak tahu keupayaan diri awak. Kalau tak tahu, cuba renungkan. Bagi awak, pointer awak boleh tahan tak selama awak bergelar student? Kalau rasa macam tak boleh tahan sangat atau tak cukup kuat, nanti kalau awak kerja, besar kemungkinan pointer awak boleh jadi lagi teruk. Masing-masing tahu keupayaan diri masing-masing, memang lah ada orang cakap, "ALA, KALAU ORANG LAIN BOLEH BUAT, AKU MESTI BOLEH BUAT.". Tapi, lain orang lain cara belajar, lain cara hidup, lain cara berfiikir, lain cara apa-apa lah. Jadi, tengok dulu keupayaan diri baru boleh buat keputusan. FAHAM?

3. JENIS KERJA PART-TIME
Okay okay okay, jenis kerja pun termasuk. Tahu tak kenapa? Sebabnya, kalau jenis kerja yang agak penat macam kerja dekat kedai makan yang nanti awak kena basuh pinggan, lap meja, ambil order, hantar makanan, hantar minuman, seriously memang penat. Ini bukan orang cakap, tapi saya cakap. Saya tahu lah sebab my parents ada kedai makan, saya pernah buat semua perkara yang saya sebut di atas jadi saya tahu lah macam mana penatnya kerja dekat kedai makan. Apa? Income lumayan? Memang lah lumayan sayang oi, tapi nanti bila penat, macam mana nak belajar? Badan penat, otak pun penat. Jadi tengok dulu lah kerja yang macam mana, baru boleh kerja. OKAY?

4. RESTU KEDUA IBU-BAPA
Ha, ramai yang pandang remeh tentang isu yang satu ini. Kawan-kawan tahu kan, keberkatan Allah SWT datang dari keberkatan kedua ibu bapa. Bila dapat restu dari parents kita, rezeki pun alhamdulillah makin bertambah. Itulah keberkatan dari Allah SWT. Jadi, kalau ada yang parents tak kasi, buat slow talk dengan parents. Explain kenapa nak kerja, nak guna duit gaji untuk apa, then kalau parents still lagi tak kasi, tak payah lah kerja. Jangan pulak curi-curi kerja. FAHAM?

5. NAK GUNA DUIT GAJI UNTUK APA?
Setiap manusia mesti ada perancangan hidup masing-masing, kan? So agak-agak awak lah kan, nak buat apa awak kerja part-time? Duit gaji nak guna untuk apa? Kalau setakat nak beli handphone mahal, nak beli gadget-gadget canggih, baik TAK PAYAH KERJA. Kalau nak buat saving untuk masa depan, nak guna untuk beli buku, nak guna untuk bayar balik pinjaman PTPTN, boleh lah nak kerja pun. Kalau setakat nak beli gadget, tak payah lah. Tiap masa keluar yang baru, takkan lah setiap masa nak kena tukar yang baru. Kita kan dah besar, pelajar universiti, pelajar sekolah, bukan budak tadika. Fikir mana baik mana buruk, takkan nak suruh orang cakap lagi, kan?

Ha, dah jelas belom? Jadi tak nak kerja part-time? Kalau tak jelas lagi, buatlah solat sunat istikharah. Mohon petunjuk daripada-Nya. OKAY? Jumpa di lain waktu. (^_^)V peace!


Alhamdulillah For Everything



Assalamualaikum WBT to my lovely reader,

I don't want to write a long post, just want to show a few pictures. Because, sometimes we don't need mouth to tell everything to the world but just enough with a picture. As we born, we have mother, father and siblings. Then, we grow up and meet a match then marry. We start a new life with a match that love us and making a family. That's called magic. The magic that we can found it everywhere and make everyone happy. It makes me feel so grateful for everything in my life.








p.s. I love my family forever. :)


Diam-diam Besi Berkarat


Assalamualaikum WBT kawan-kawan,

Bertemu lagi di sini. Kali ini saya nak cakap pasal appendik. Appendik? Kalau tengok pada gambar di atas, mesti kita fikir pasal sesuatu yang berkait dengan 'document', kan? Untuk pengetahuan awak, saya tak nak cakap pun pasal appendik macam dalam gambar dekat atas. Tapi, saya nak cakap pasal appendik macam dalam gambar dekat bawah.




Mungkin ramai dah tahu pasal penyakit ini, tapi saya tetap nak cakap. Dan mungkin juga ada di antara kalian yang pernah mengalami sakit pada salah satu organ saluran pencernaan ini. Sakit, kan? Tak apa, sakit itu kan penghapus dosa. Lagipun Allah SWT takkan uji hamba-Nya kalau hamba-Nya tak mampu. Maknanya bila kita diuji, maknanya kita mampu. Jadi, bersabarlah.

Kebanyakan manusia tak terlalu mengambil berat tentang masalah kesihatan yang nampak macam sakit biasa. Misalnya, sakit perut. Apa awak buat bila perut awak sakit? Sapu minyak angin? Makan panadol? Hmmm, pelega kesakitan yang biasa orang ambil bila sakit perut. Kenapa tak ke hospital? Sebab mereka rasa itu sakit biasa. Ingat, penyakit kadang-kadang perangai dia diibaratkan macam diam-diam besi berkarat. Tanpa kita sedari, dia pun datang singgah badan kita. Kebiasaannya, penyakit appendik ada ciri-ciri yang tersendiri. Antaranya :-

- sakit perut pada bahagian bawah di sebelah kanan perut.

- demam.

- muntah-muntah.

-pembuangan air besar yang tidak normal.

- berpeluh.

Jadi, kalau ada salah satu, harap kawan-kawan buat lah check up untuk keselamatan. Bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan. KAN? Memang penyakit ini tak terlalu berisiko dan tak ramai yang meninggal disebabkan penyakit ini tapi dia masih boleh membawa maut. Hambui, tak sayang nyawa ke? Kalau sayang, jaga elok-elok. Faham?

Ingin saya kongsikan 1 cerita yang telah berlaku kepada arwah nenek saya. Dia selalu sakit perut. Biasalah kalau orang tua, bila sakit, sapu ubat atau makan panadol. Kalau tak pun, pergi klinik biasa. Doktor check pun bukan pakai x-ray bagai, check-check dan bagi ubat sakit perut. Last-last, tiba 1 masa, seingat saya hari rabu, dia diserang sakit perut yang sangat-sangat sakit. Ayah saudara saya pun bawa pergi Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu. Keesokan hari, saya dengan keluarga sampai ke hospital. Tengok nenek macam sihat, tapi badan dia semua dah sejuk kecuali bahagian PERUT. Lepas habis waktu melawat, kami balik ke rumah nenek. Saya tak rasa pun sesuatu yang buruk akan berlaku. Lepas maghrib, tiba-tiba abah dapat call dari pihak hospital suruh ke hospital. Abah dengan 2 orang abang dia pun pergi lah. Doktor cakap, nenek dah tak sedarkan diri. Doktor cakap lagi, nenek dah tak ada harapan nak hidup. Kami dekat rumah hanya mampu berdoa dan berdoa. Dalam pukul 11 malam, abah call. Abah cakap, nenek dah meninggal. Sangat-sangat tak sangka pertemuan yang singkat pada petang tadi rupanya pertemuan terakhir antara kami dengan nenek. Dalam pukul 1 pagi, jenazah nenek sampai dekat rumah. Abah cakap, nenek muntah darah. Mula-mula, dia pengsan. Tiba-tiba, dia macam tersembur. Rupanya darah yang keluar, habis baju dia kena darah. Doktor cakap dekat abah, nenek disyaki menghidap kanser usus. Sangat-sangat tak sangka yang sakit perut yang selalu nenek rungutkan rupanya kanser.

Sama macam appendik, penyakit yang telah menimpa mak sepupu saya dalam diam. Alhamdulillah, dia selamat menjalani pembedahan. Situasi dia lebih kurang sama macam situasi nenek, cuma penyakit yang berbeza. Jadi, sebagai pengajaran, janganlah pandang rendah pada sesuatu penyakit yang biasa kita alami. Mungkin hari ini kita sakit perut sebab keracunan makanan, tapi hari esok? Ingat lah, malang tidak berbau.

p.s. Semua penyakit sama, kebanyakannya diam-diam besi berkarat. Jadi jagalah kesihatan diri anda sebaik-baiknya.



Semester Baru Ucap Selamat Datang


ASSALAMUALAIKUM WBT kawan-kawan sekalian,

Memandangkan kemasukan untuk pelajar baru diploma UiTM bagi lepasan SPM dah pun lepas, kini tibalah masanya untuk kemasukan pelajar lama. Pejam celik pejam celik, dah masuk semester 5 dah pun. Alhamdulillah. Semoga semuanya berjalan dengan lancar, amin. Kalau nak cakap pasal jadual kelas, tak tahu nak cakap apa. Sebab nak kata padat, tak. Nak kata tak padat, padat. HAHA! UiTM-ians lain macam mana?




Oh, ya! Belum pun masuk semester baru, segala perihal cuti dah ambil tahu. Yang tak bestnya, cuti mid-term digabungkan dengan cuti raya. Tak percaya? Okay, tak apa. Saya dah print screen dah pun, tengok lah.




Sekarang dah percaya dah? Jadi untuk semester kali ini, nampaknya nasib tak menyebelahi kita. Tak macam semester lepas, kan? Kalau semester lepas, rasa macam sekejap sebab banyak cuti. Cuti semester pun lama, kan? Tapi semester kali ini, macam biasa lah. Sebulan lebih SAHAJA. Apa-apa pun, saya di sini mengucapkan SELAMAT MAJU JAYA kepada semua UiTM-ians. Jangan lupa belajar rajin-rajin, jangan ponteng kelas dan jangan asyik sibuk nak ber-CINTA. Faham?

p.s. Kepada pelajar DEGREE di seluruh universiti di MALAYSIA, good luck untuk final exam. :)