Apa Kau Dapat Kalau Kau Jadi Player?




Assalamualaikum W.B.T. wahai pengunjung yang saya nantikan,

Bila hati mula berbicara, "Awak lelaki dekat luar sana! Jangan jadi bodoh boleh tak? Kau tak tahu dosa pahala ke? Makin hari makin susah nak cari yang baik. Senangnya kan kau sebut perkataan 'sayang', 'i love you', 'rindu', 'i miss you', apa segala lah dekat kawan-kawan perempuan kau walaupun pada masa yang sama kau dah ada makwe pun. Woi! Agak-agak lah. Memang lah small matter tapi lama-lama boleh jadi big matter bila hati kawan-kawan perempuan mula rasa sesuatu. Kau tak fikir, ek? Mana kau letak akal kau? Ha? Dekat kepala lutut, ke? Sedangkan dalam Islam sendiri pun melarang kau mainkan hati perempuan tapi kenapa kau buat? Ha? Sebab nak have fun? Kau pergi have fun dengan orang lain lah tapi bukan aku! Dengan ayat sweet-sweet kau, kau buat aku ada feeling dekat kau then tiba-tiba kau boleh cakap yang kau hanya usik-usik? What the ... Arghhhh! Unfair! Aku pun bukan nak sangat ada perasaan dekat kau, kau ingat aku apa? Bohsia? Eh, bohsia pun manusia, ada perasaan, okay! Kau tahu tak, kau buat aku hilang kepercayaan dekat kaum kau. Sampaikan makin hari makin aku rasa tak minat langsung nak ada perasaan dekat lelaki lain dan percayakan lelaki. Tak bermakna aku suka perempuan. Aku nak kahwin, aku nak ada keluarga sendiri tapi aku tak ada idea macam mana aku nak dapat apa yang aku nak bila kau dah asyik suka mainkan hati aku, mainkan hati kaum aku. Lelaki, sedarlah. Kalau kau tak nak buat aku jadi isteri kau, jangan kau cuba usik hati aku dengan ayat-ayat sweet kau! Memang hati aku terusik, tapi aku tak pernah balas, kan? Dan aku tak akan balas selagi kau bukan yang halal untuk aku. So, lagi baik kau simpan untuk yang halal bagi kau. Faham, tak?"

Berikut merupakan sesi luahan hati dari sekeping hati yang mungkin terluka dipetik dari sumber yang boleh dipercayai. Rasanya tak perlulah tahu siapa orangnya. Awak pernah alami? Bila cuba untuk faham luahan hati tadi, saya sedikit tersentuh dengan apa yang terjadi pada dia. Moga kita jadikan dia satu tauladan. :)

Wahhh, rindunya nak bercerita, bercakap dan meluahkan rasa hati. Hati lagi. Ya, hati. Semua manusia kan ada hati dan ada perasaan, saya pun ada. Sejak kebelangan ini, hati ini sering di-usik dan sering ter-usik. "Astaghfirullahalazim, betapa lemahnya iman hambaMu ini, Ya Allah. Susahnya nak berubah jadi baik,". Dan lalu saya berpesan pada diri saya. Sebenarnya, bukan susah. Tapi Allah SWT nak uji kesanggupan kita, sejauh mana tekadnya kita untuk melakukan perubahan dalam hidup kita.

Eh eh, tajuk tulis pasal player tapi cakap pasal hati? Apa kaitan hati dengan player? Di mata saya, banyak kaitannya, sebab saya nak cakap pasal heart player, bukan game player. Apa yang awak dapat bila awak jadi heart player, wahai manusia? Dapat mainkan hati orang? Bangga lah sebab dapat mainkan hati orang, ha? Adakah itu satu
kebanggaan? Duhai lelaki, telah saya katakan, jangan sekali awak usik hati perempuan itu jika awak tiada niat untuk menjadikannya sebagai isteri kerana hati perempuan itu lembut. Sebenarnya, bukan 100% salah lelaki. Perempuan pun salah. Kalau ada pembaca lelaki, harap jangan marah. Saya tak letakkan 100% kesalahan pada awak. Tapi kan, bila fikir punya fikir, sekuat mana pun iman perempuan, bila lelaki itu asyik cuba mencuri hatinya, lambat laun dia pasti kalah. Tapi tak tahu lah kan, kalau ada muslimah-muslimah dekat luar sana yang mampu bertahan. Alhamdulillah. Di sini saya nak selitkan beberapa nasihat berupa gambar, baca jangan tak baca! :)

Nasihat untuk perempuan :-



Nasihat untuk lelaki :-


p.s. Ingin saya seru kepada MR. JODOH supaya cepat-cepat datang masuk meminang dan cepat-cepat ijab kabul supaya awak boleh tolong saya jaga hati saya sebab saya takut saya tak mampu nak jaga hati saya lama-lama, saya tak cukup kuat. Saya perlukan pembimbing. :)


Saya Dah Dapat, Awak?

Annyeong,

Ha, tahu tak saya dapat apa? Saya dapat SESUATU YANG BUAT SAYA TERSENYUM BILA SAYA FIKIRKANNYA. HAHA! A bit little COMEL dekat situ, kan? :) Okay, nak tahu saya dapat apa? Saya dapat GREEN LIGHT! Mungkin lah ada antara awak-awak dah dapat lama dah pun, tapi nak buat macam mana, saya baru saja dapat. :(

Ha? GREEN LIGHT? Yang traffic light dekat jalan raya, ho? Ada ke orang dapat untuk diri sendiri? :O HAHA! Of course, TAK. Saya punya green light berfungsi lebih kurang sama macam yang atas jalan raya tapi dia punya hala tuju lain sikit. Meh nak tunjuk saya punya GREEN LIGHT bentuk macam mana. :)



Ini dia conversation between my mummy and I. HAHA! Nampak comel bila dua beranak ber-text menge-text, kan? Macam saya cakap tadi lah, mungkin ada antara awak-awak dah dapat lama dah green light dari parents untuk mempunyai BUAH HATI tapi saya baru saja dapat. So lepas ini boleh lah ajak si dia datang rumah. WAHHH. :D gaya macam ada, kan? Padahal tak, pun. Sebenarnya saya bukan nak green light untuk ber-cinta ber-couple bagai, bukan bukan. Saya jadi SELOK SEKEJAP bila my mummy bercakap tentang jodoh. Seems like my mummy pun tak sabar nak dapat menantu, kan? Like mummy like daughter lah. HAHA! Si anak tak sabar nak kahwin, si ibu tak sabar nak dapat menantu dan mungkin cucu. What the ..... HAHA! Dah dah, stop dekat situ. Tapi tak adalah saya nak terus cari PAKWE @ BALAK @ CALON SUAMI bila my mummy dah bagi green light sebab semuanya saya dah serahkan pada Tuhan Yang Maha Esa, so just follow the flow. Senang, kan? Bila dah tiba masa dia, saya jemput lah kalian, yeee. :)

p.s. Just wanna share my ke-SELOK-an. (^_^)V peace!

Jangan Diusik Permata Itu


Assalamualaikum W.B.T. rakan-rakan pembaca sekalian,

Awak tahu kan yang saya seorang PEREMPUAN? Tapi saya bukanlah perempuan yang sempurna, bukanlah perempuan yang bertudung labuh, dan bukanlah perempuan yang diidamkan lelaki soleh. Saya hanyalah saya. Seorang perempuan yang beragama Islam dan sedang berusaha untuk melakukan perubahan ke arah kebaikan.


Sememangnya lumrah manusia, inginkan yang sempurna untuk menjadi pasangan hidup. Nak yang baik-baik, tak kisah lah lelaki ke perempuan. Tipu lah kalau tak, kan? Ha, jangan ingat saya nak cerita pasal jodoh, pasal cinta, pasal kahwin. Dah dah, tak nak dah cerita-cerita bab-bab yang macam saya sebutkan tadi. Tapi ada sedikit berkait lah, tapi ada kelainan sikit. Nak tahu apa yang lain? Jom sambung baca.

Post saya kali ini saya lebih tujukan kepada KAUM LELAKI. Jadi, kepada lelaki di luar sana, sila gunakan mata hati awak untuk faham apa yang saya cuba nak sampaikan. BOLEH?


Boleh nampak tak gambar perempuan yang dekat atas? Jelas, kan? Ini ciri perempuan idaman awak untuk dijadikan isteri, kan? Perempuan yang menutup aurat ibarat seperti sebiji gula-gula yang belum dibuka bungkusannya. Jadi, jangan awak usik dia sebelum masanya. Kalau dia yang awak pohon, jangan luahkan pada dia. Sebab sekali awak tersilap langkah, dia dah tak jadi macam sebelum kenal awak. Pohonlah hati dia pada Allah SWT.

Nak tahu kenapa saya buat pesanan macam ini? Sebab kebelakangan ini saya nampak segelintir perempuan yang bertudung labuh dah mula ber-couple. Saya bukan nak marah, tapi bila dah berpegangan tangan, sentuh-sentuh dengan bukan muhrim, nampak tak elok. Orang cakap, pakaian melambangkan pemakainya. Memang manusia tak sempurna, tapi bila awak bawa imej bertudung labuh, orang akan kerap perhatikan awak sebab orang lain rasa kagum dengan imej awak. Tapi bila awak ber-couple, sentuh-sentuh dengan bukan muhrim, orang dah mula perlekehkan awak. Kadang-kadang, orang akan turut perlekehkan perempuan bertudung labuh yang lain walaupun mereka tak buat macam awak buat. Inilah orang cakap, sebab nila setitik, habis rosak susu sebelanga.

Jadi, pengajarannya dekat sini, LELAKI dekat luar sana, jangan usik, jangan rosakkan, dan jangan dekati permata-permata ini sebab hati permata-permata ini rapuh, lembut dan mudah layu. Andai ingin berkawan, buat cara berkawan. Ada beza antara kawan biasa dan kawan luar biasa. Islam itu mudah, tapi kita yang buat dia nampak macam susah. Apa yang Allah SWT tetapkan ada hikmah yang tersembunyi. Renung-renungkan dan selamat beramal. :)

p.s. Mohon seribu kemaafan andai terkasar bahasa, tersilap bicara dan terguris hati.

Hatiku Tenang Bersama-Mu


Assalamualaikum W.B.T. rakan pembaca yang saya hormati,

Kawan-kawan sihat? Kalau sihat, alhamdulillah. Saya pun sihat. Syukur, segala urusan dipermudahkan walaupun ada beberapa kesulitan. Kesulitan? Masalah? Bebanan? Tanggungan? Keperitan? Kesakitan? Itu semua ujian Allah SWT. Tapi ingat, jangan sesekali salahkan Dia yang menguji sebab Dia hantar ujian sebagai bukti Dia rindukan kita. Dia nak kita dekatkan diri kita dengan Dia sebab Dia tak nak kita jauh dengan Dia. Sayangnya Dia dekat kita, kan? :)

p.s. perkongsian untuk 17 Ramadhan 1433.

Akan Ada Akhirnya


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan selamat sejahtera,


Rintihan seorang gadis :-

‘Ya Allah Ya Tuhanku, aku memohon pada-Mu, Ya Allah. Kau tetapkanlah hatiku untuk-Mu. Janganlah Kau pesongkan hatiku setelah Kau tunjukkan aku jalan yang benar. Bantulah aku dalam menempuhi penghijrahan yang baru aku lakukan ini, Ya Allah. Andai benar dia bukan jodohku, Kau buangkanlah perasaan rindu dan sayang kepadanya dari dalam hatiku dan gantilah ia dengan perasaan rindu dan sayang kepada-Mu. Tapi andai benar dia jodohku, Kau percepatkanlah jodoh kami dan tanamkanlah perasaan cinta kerana-Mu di antara kami, Ya Allah. Ya Allah, sesungguhnya hanya Engkau lah Tuhan yang aku sembah. Bantulah hamba-Mu yang lemah ini dalam mendekatkan diri kepada-Mu, moga segala urusanku dipermudahkan oleh-Mu. Amin Ya Rabbal ‘Alamin”.


Sememangnya manusia boleh berubah kalau diberi peluang. Kata-kata ini saya petik dari cerita, ‘Aku Bukan Dayus’. Awak dah pernah tengok? Jalan cerita dia agak menarik bagi saya. Setelah sekian lama tak update blog, kali ini baru ada masa nak update sebab kelas dibatalkan. Walaupun kesihatan sedikit terganggu tapi alhamdulillah, puasa masih lagi penuh. :) Di bulan yang baik bulan Ramadhan yang sentiasa dinanti oleh para muslimin dan muslimat yang beriman ini, ingin saya kongsikan sedikit ilmu yang saya perolehi semasa mengikuti ceramah bertajuk ‘Hakikat Sebuah Cinta’ yang disampaikan oleh Ustazah Fatimah Syarha dan suami tercinta. Jangan salah faham, bercakap tentang cinta tidak bermakna kita gatal nak kahwin atau kita tak sabar nak kahwin tapi ini untuk pengetahuan am, ia masih tergolong sebagai ilmu. Jadi saya nak kongsilah jenis-jenis cinta yang biasa kita dengar supaya kita dapat buat perbezaan yang lebih jelas :-


1. CINTA HAKIKI

Inilah dia cinta sejati iaitu cinta kepada Allah SWT. Ada pepatah arab yang mengatakan, ‘pengadu tak patut mengadu kepada pengadu’. Faham tak apa yang cuba ia sampaikan? Pepatah ini nak pesan dekat kita yang kita tak perlukan manusia untuk dijadikan tempat luahan masalah sebab kita dah ada Allah SWT. Betapa sayangnya dia dekat kita tak dapat nak digambarkan dengan kata-kata sebab walaupun kita lupa Dia, buang Dia tapi Dia tetap ada untuk kita 24 jam. Betapa setianya dia. Sebab itulah kita kena letakkan Allah SWT no 1 di hati kita.


2. CINTA ISLAMIK

Tahu tak apa itu cinta islamik? Rasanya ramai orang yang salah faham tentang cinta islamik. Cinta islamik tak bermakna kita ajak BF/GF bangun sahur, pergi solat sunat terawih, atau buat tadarus al-Quran tapi cinta islamik dikategorikan untuk lelaki dan perempuan yang suka sama suka tapi saling simpan perasaan sebab ingin menjaga batas-batasnya. Macam mana nak jaga batas? Tidak berhubung di antara satu sama lain, tapi berhubung melalui Allah SWT. Mereka menjaga pergaulan masing-masing dan pada masa yang sama, mereka persiapkan diri dengan ilmu-ilmu perkahwinan. Samada dibolehkan atau tidak, wallahualam.


3. CINTA ALA-ALA ISLAMIK

Ha, rasanya dah boleh faham, kan? Kalau yang satu ini, pusing kiri pusing kanan rasanya dah nampak dah contoh terdekat. Keluar berdua, kononnya nak pergi berbuka sama-sama. Tapi kenapa berdua? Tepuk dada, tanya iman. Niat dah baik, tapi cara yang salah. Pakaian dah tutup aurat tapi balik rumah pukul 1 2 3 pagi keluar dengan BF, apakah itu? Adakah ini cinta islamik? Astaghfirullahalazim. Tak pernah sentuh dan tak pernah disentuh? Ini bukti cinta awak cinta islamik? Wahai perempuan, boleh yakin ke yang si lelaki tak akan sentuh awak sebelum diijab kabul? Sampai bila? Ada jaminan? Wallahualam.


Pembaca yang saya hormati, kita ada akal fikiran yang dikurniakan Tuhan. Kita dah tahu beza mana baik dan mana buruk. Saya bukanlah seorang perempuan yang baik, tapi saya sentiasa berpegang dengan 1 ayat al-Quran surah An-Nur ayat 26 yang ada menyebut, lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik dan perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik. Kalau dah teringin nak dapat yang baik, cermin diri dan ubah diri. Bersama-samalah kita mengangkat martabat Islam di mata dunia. InsyaAllah.


p.s. Selamat berbuka puasa. :)

Pelajar & Kerja Part-Time



Assalamualaikum W.B.T. rakan-rakan pembaca sekalian,

Dah lama tak singgah sini? Mari lah, ber-blogwalking dekat sini. Saya pun dah lama tak ber-blogwalking sebab laptop buat hal. Mengada-ngada nak suruh format lah, apa lah, ini lah, itu lah. Hadui, pening pening. Nanti kalau ada masa terluang, saya ber-blogwalking di blog awak, OKAY?

Rasanya tengok tittle pun dah tahu nak cakap pasal apa, kan? Isu yang selalu dikaitkan dengan pelajar. Kenapa? Salah ke student buat kerja part-time? Bergantung pada pendapat masing-masing, tapi bagi saya, itu tak salah. Tapi tapi tapi, ramai orang yang meletakkan kesalahan pada kerja part-time bila seseorang pelajar yang buat kerja part-time itu mengalami kemerosotan akademik.

Hari ini, saya nak kongsi petua buat kawan-kawan dekat luar sana yang masih belajar dan nak buat kerja sambilan. Mungkin boleh tolong selesaikan kekeliruan yang melanda diri awak, sama ada nak buat kerja part-time atau tak. Antara petua yang dapat dikongsi :-

1. KEYAKINAN DIRI
Ini diri kita, jadi kita lebih tahu dan faham tentang diri kita berbanding orang lain. Kalau awak rasa awak yakin boleh jadi pelajar dan pekerja dalam 1 masa, awak boleh teruskan dengan niat awak nak kerja. Tapi kalau keyakinan diri awak tak ada, lebih baik jangan. Sebab nanti awak tak dapat nak uruskan masa antara belajar dengan kerja.

2. TAHU KEUPAYAAN DIRI
Sama macam keyakinan diri, takkan lah awak tak tahu keupayaan diri awak. Kalau tak tahu, cuba renungkan. Bagi awak, pointer awak boleh tahan tak selama awak bergelar student? Kalau rasa macam tak boleh tahan sangat atau tak cukup kuat, nanti kalau awak kerja, besar kemungkinan pointer awak boleh jadi lagi teruk. Masing-masing tahu keupayaan diri masing-masing, memang lah ada orang cakap, "ALA, KALAU ORANG LAIN BOLEH BUAT, AKU MESTI BOLEH BUAT.". Tapi, lain orang lain cara belajar, lain cara hidup, lain cara berfiikir, lain cara apa-apa lah. Jadi, tengok dulu keupayaan diri baru boleh buat keputusan. FAHAM?

3. JENIS KERJA PART-TIME
Okay okay okay, jenis kerja pun termasuk. Tahu tak kenapa? Sebabnya, kalau jenis kerja yang agak penat macam kerja dekat kedai makan yang nanti awak kena basuh pinggan, lap meja, ambil order, hantar makanan, hantar minuman, seriously memang penat. Ini bukan orang cakap, tapi saya cakap. Saya tahu lah sebab my parents ada kedai makan, saya pernah buat semua perkara yang saya sebut di atas jadi saya tahu lah macam mana penatnya kerja dekat kedai makan. Apa? Income lumayan? Memang lah lumayan sayang oi, tapi nanti bila penat, macam mana nak belajar? Badan penat, otak pun penat. Jadi tengok dulu lah kerja yang macam mana, baru boleh kerja. OKAY?

4. RESTU KEDUA IBU-BAPA
Ha, ramai yang pandang remeh tentang isu yang satu ini. Kawan-kawan tahu kan, keberkatan Allah SWT datang dari keberkatan kedua ibu bapa. Bila dapat restu dari parents kita, rezeki pun alhamdulillah makin bertambah. Itulah keberkatan dari Allah SWT. Jadi, kalau ada yang parents tak kasi, buat slow talk dengan parents. Explain kenapa nak kerja, nak guna duit gaji untuk apa, then kalau parents still lagi tak kasi, tak payah lah kerja. Jangan pulak curi-curi kerja. FAHAM?

5. NAK GUNA DUIT GAJI UNTUK APA?
Setiap manusia mesti ada perancangan hidup masing-masing, kan? So agak-agak awak lah kan, nak buat apa awak kerja part-time? Duit gaji nak guna untuk apa? Kalau setakat nak beli handphone mahal, nak beli gadget-gadget canggih, baik TAK PAYAH KERJA. Kalau nak buat saving untuk masa depan, nak guna untuk beli buku, nak guna untuk bayar balik pinjaman PTPTN, boleh lah nak kerja pun. Kalau setakat nak beli gadget, tak payah lah. Tiap masa keluar yang baru, takkan lah setiap masa nak kena tukar yang baru. Kita kan dah besar, pelajar universiti, pelajar sekolah, bukan budak tadika. Fikir mana baik mana buruk, takkan nak suruh orang cakap lagi, kan?

Ha, dah jelas belom? Jadi tak nak kerja part-time? Kalau tak jelas lagi, buatlah solat sunat istikharah. Mohon petunjuk daripada-Nya. OKAY? Jumpa di lain waktu. (^_^)V peace!


Alhamdulillah For Everything



Assalamualaikum WBT to my lovely reader,

I don't want to write a long post, just want to show a few pictures. Because, sometimes we don't need mouth to tell everything to the world but just enough with a picture. As we born, we have mother, father and siblings. Then, we grow up and meet a match then marry. We start a new life with a match that love us and making a family. That's called magic. The magic that we can found it everywhere and make everyone happy. It makes me feel so grateful for everything in my life.








p.s. I love my family forever. :)


Diam-diam Besi Berkarat


Assalamualaikum WBT kawan-kawan,

Bertemu lagi di sini. Kali ini saya nak cakap pasal appendik. Appendik? Kalau tengok pada gambar di atas, mesti kita fikir pasal sesuatu yang berkait dengan 'document', kan? Untuk pengetahuan awak, saya tak nak cakap pun pasal appendik macam dalam gambar dekat atas. Tapi, saya nak cakap pasal appendik macam dalam gambar dekat bawah.




Mungkin ramai dah tahu pasal penyakit ini, tapi saya tetap nak cakap. Dan mungkin juga ada di antara kalian yang pernah mengalami sakit pada salah satu organ saluran pencernaan ini. Sakit, kan? Tak apa, sakit itu kan penghapus dosa. Lagipun Allah SWT takkan uji hamba-Nya kalau hamba-Nya tak mampu. Maknanya bila kita diuji, maknanya kita mampu. Jadi, bersabarlah.

Kebanyakan manusia tak terlalu mengambil berat tentang masalah kesihatan yang nampak macam sakit biasa. Misalnya, sakit perut. Apa awak buat bila perut awak sakit? Sapu minyak angin? Makan panadol? Hmmm, pelega kesakitan yang biasa orang ambil bila sakit perut. Kenapa tak ke hospital? Sebab mereka rasa itu sakit biasa. Ingat, penyakit kadang-kadang perangai dia diibaratkan macam diam-diam besi berkarat. Tanpa kita sedari, dia pun datang singgah badan kita. Kebiasaannya, penyakit appendik ada ciri-ciri yang tersendiri. Antaranya :-

- sakit perut pada bahagian bawah di sebelah kanan perut.

- demam.

- muntah-muntah.

-pembuangan air besar yang tidak normal.

- berpeluh.

Jadi, kalau ada salah satu, harap kawan-kawan buat lah check up untuk keselamatan. Bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan. KAN? Memang penyakit ini tak terlalu berisiko dan tak ramai yang meninggal disebabkan penyakit ini tapi dia masih boleh membawa maut. Hambui, tak sayang nyawa ke? Kalau sayang, jaga elok-elok. Faham?

Ingin saya kongsikan 1 cerita yang telah berlaku kepada arwah nenek saya. Dia selalu sakit perut. Biasalah kalau orang tua, bila sakit, sapu ubat atau makan panadol. Kalau tak pun, pergi klinik biasa. Doktor check pun bukan pakai x-ray bagai, check-check dan bagi ubat sakit perut. Last-last, tiba 1 masa, seingat saya hari rabu, dia diserang sakit perut yang sangat-sangat sakit. Ayah saudara saya pun bawa pergi Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu. Keesokan hari, saya dengan keluarga sampai ke hospital. Tengok nenek macam sihat, tapi badan dia semua dah sejuk kecuali bahagian PERUT. Lepas habis waktu melawat, kami balik ke rumah nenek. Saya tak rasa pun sesuatu yang buruk akan berlaku. Lepas maghrib, tiba-tiba abah dapat call dari pihak hospital suruh ke hospital. Abah dengan 2 orang abang dia pun pergi lah. Doktor cakap, nenek dah tak sedarkan diri. Doktor cakap lagi, nenek dah tak ada harapan nak hidup. Kami dekat rumah hanya mampu berdoa dan berdoa. Dalam pukul 11 malam, abah call. Abah cakap, nenek dah meninggal. Sangat-sangat tak sangka pertemuan yang singkat pada petang tadi rupanya pertemuan terakhir antara kami dengan nenek. Dalam pukul 1 pagi, jenazah nenek sampai dekat rumah. Abah cakap, nenek muntah darah. Mula-mula, dia pengsan. Tiba-tiba, dia macam tersembur. Rupanya darah yang keluar, habis baju dia kena darah. Doktor cakap dekat abah, nenek disyaki menghidap kanser usus. Sangat-sangat tak sangka yang sakit perut yang selalu nenek rungutkan rupanya kanser.

Sama macam appendik, penyakit yang telah menimpa mak sepupu saya dalam diam. Alhamdulillah, dia selamat menjalani pembedahan. Situasi dia lebih kurang sama macam situasi nenek, cuma penyakit yang berbeza. Jadi, sebagai pengajaran, janganlah pandang rendah pada sesuatu penyakit yang biasa kita alami. Mungkin hari ini kita sakit perut sebab keracunan makanan, tapi hari esok? Ingat lah, malang tidak berbau.

p.s. Semua penyakit sama, kebanyakannya diam-diam besi berkarat. Jadi jagalah kesihatan diri anda sebaik-baiknya.



Semester Baru Ucap Selamat Datang


ASSALAMUALAIKUM WBT kawan-kawan sekalian,

Memandangkan kemasukan untuk pelajar baru diploma UiTM bagi lepasan SPM dah pun lepas, kini tibalah masanya untuk kemasukan pelajar lama. Pejam celik pejam celik, dah masuk semester 5 dah pun. Alhamdulillah. Semoga semuanya berjalan dengan lancar, amin. Kalau nak cakap pasal jadual kelas, tak tahu nak cakap apa. Sebab nak kata padat, tak. Nak kata tak padat, padat. HAHA! UiTM-ians lain macam mana?




Oh, ya! Belum pun masuk semester baru, segala perihal cuti dah ambil tahu. Yang tak bestnya, cuti mid-term digabungkan dengan cuti raya. Tak percaya? Okay, tak apa. Saya dah print screen dah pun, tengok lah.




Sekarang dah percaya dah? Jadi untuk semester kali ini, nampaknya nasib tak menyebelahi kita. Tak macam semester lepas, kan? Kalau semester lepas, rasa macam sekejap sebab banyak cuti. Cuti semester pun lama, kan? Tapi semester kali ini, macam biasa lah. Sebulan lebih SAHAJA. Apa-apa pun, saya di sini mengucapkan SELAMAT MAJU JAYA kepada semua UiTM-ians. Jangan lupa belajar rajin-rajin, jangan ponteng kelas dan jangan asyik sibuk nak ber-CINTA. Faham?

p.s. Kepada pelajar DEGREE di seluruh universiti di MALAYSIA, good luck untuk final exam. :)


Jangan Jadi Perampas, Boleh Tak?


ASSALAMUALAIKUM WBT rakan-rakan pembaca sekalian, 

Dah lama tak update, maaf. Saya di sini sangat-sangat busy even tengah cuti semester pun. Haduiiii. Macam sekarang, kesibukan yang saya alami sampaikan diri saya sendiri saya tak terjaga. Sakit tekak, batuk, demam, kulit menggelupas, lenguh-lenguh badan dan penat. Ingat nak tidur lepas subuh, tapi mata tak ngantuk sebab dah terbiasa tak tidur lepas subuh. So, boleh lah curi sedikit masa untuk updating blog. KAN? 

Hari ini saya nak cakap pasal RAMPASAN KUASA. Eh eh, bukan rampasan kuasa lah. Tapi, RAMPASAN KEKASIH. HAHA! Tengok tajuk laaa, kan? Sejak akhir-akhir ini, perkataan RAMPAS-RAMPAS ini sangat-sangat berkait dengan diri saya. Saya pun tak tahu kenapa. PELIK. Sebab, kenapa saya? Sumpah, saya langsung tak berminat nak merampas BUAH HATI sesiapa. Jadi rasanya tak perlulah  kaitkan dengan diri saya. OKAY?

5 SEBAB KENAPA KITA TAK BOLEH MERAMPAS :-

1. KANG KENA DEKAT KITA BALIK.
- Contohnya lah kan, A dah bercinta dengan B. Tapi tetiba datang lah si C yang suka dekat si A. Then tak lama, si A bercinta lah dengan si C. Nampak tak yang si C perampas cinta si B? Kalau lah si A boleh tinggalkan si B, tak mustahil suatu hari nanti si A pun boleh tinggalkan si C. KAN?

2. KUMBANG BUKAN SEEKOR, BUNGA BUKAN SEKUNTUM.
- Awak, kalau awak rasa hanya dialah satu manusia yang hidup di muka bumi ini, baik awak keluar dari bilik then tengok sekeliling. Ada tak manusia lain? Ada ramai lagi. Kenapa perlu suka pada orang punya sedangkan dekat luar sana ramai lagi. Ingat, kumbang bukan seekor dan bunga bukan sekuntum. FAHAM?

3. JANGAN BIARKAN KEBAHAGIAAN SESAMA JANTINA HANCUR.
- Agak pelik, kan? SESAMA JANTINA? Alaaa, boleh lah. Saya perempuan, dan dia perempuan. Sebagai seorang perempuan, saya tak sanggup nak rampas kebahagiaan perempuan yang lain untuk kebahagiaan saya. Disebabkan dia perempuan dan saya perempuan, saya dapat rasa apa yang dia akan rasa dan saya dapat faham tentang apa yang dia rasa bila kebahagiaan dia hancur musnah. Jadi, kalau bukan kita yang bela nasib jantina kita, siapa lagi, kan? 

4. KENA KONGSI ORANG YANG DISAYANG.
- Memanglah kita saling berkongsi dekat atas muka bumi ini. Sebagai contoh, kita berkongsi kehidupan dengan makhluk-makhluk lain sama ada yang boleh dilihat atau yang tak boleh dilihat. Tapi, tak semua kita boleh kongsi. KAN? Saya percaya, ada orang yang tak suka berkongsi barang, berkongsi perasaan atau lain-lain lagi lah. Bila kita kongsi orang yang disayang, saya tahu hanya mulut yang cakap, "SAYA OKAY". Awak memang penipu. Sebab bila orang yang kita sayang sedang bersama dengan orang yang kita kena kongsi, awak akan rasa sangat kesunyian pada masa itu. So tak payah lah nak merampas sebab memang manusia tak akan pernah sedikit pun tak ada perasaan cemburu, sedih dan apa semua lah. 

5. NAK KURANGKAN DOSA KAUM LELAKI.
- Yeah, memang bukan kita yang tentukan dosa dan pahala. Tapi memang perkara ini berkait. Saya cakap ia berkait sebab perkara ini berlaku di sekeliling saya. Eh eh, tapi bukan family saya. Saya hanya ada seorang ibu dan seorang ayah. Bukan dua ibu atau dua ayah. Cerita dia macam ini, ADIL. Senang tak nak berlaku adil? Ada yang cakap senang, ada yang cakap susah. Hanya ALLAH SWT yang Maha Adil. Macam apa yang berlaku dekat sekeliling, Syawal belikan kereta mewah untuk isteri kedua tapi isteri pertama tak ada kereta pun. Syawal buat rumah banglo untuk isteri kedua tapi hanya rumah biasa-biasa untuk isteri pertama. Dalam situasi sekarang, Syawal lebihkan isteri kedua dari isteri pertama. Ada situasi yang lain di mana, si lelaki lebihkan isteri pertama dari isteri kedua. Alaaa, tak kisah lah kedua ke ketiga ke keempat ke, jangan kelima sudah. KESIMPULAN? Ha, baca panjang-panjang then dapat apa? TAK BERSIKAP ADIL. Susah kan nak adil? Mungkin laaa ada yang boleh jadi adil dari segi material, tapi dari segi kasih sayang, still tak mampu. KAN? So, tak payah lah kita nak rampas yang orang, nak jadi yang kedua ke, ketiga ke, keempat ke, sebab memang susah orang nak adil dekat kita. So, kepada LELAKI di luar sana, kalau dah lebih dari satu isteri, jadilah adil. Kalau yang sorang dah jadi solehah, sorang lagi pun kenalah bentuk jadi solehah. YE? Kalau rasa tak mampu, sorang pun cukuplaaa.

Alhamdulillah, dah habis pun baca 5 SEBAB KENAPA TAK BOLEH JADI PERAMPAS. Renung-renungkan dan selamat beramal. HAHA! :D Oh, ya! Mana-mana nama, contoh cerita atau apa-apa lah dari 5 sebab tadi hanyalah rekaan semata-mata. Tak berkait dengan yang hidup atau yang telah meninggal dunia. ENJOY YOUR READING HERE, BUDDY. Jangan lupa datang lagi. :)

SUAMI ORANG? OH, NO!



ASSALAMUALAIKUM diucap sebagai pembuka bicara,

Tengok gambar pun boleh agak apa yang saya nak cakap, kan? Pernah bercinta dengan suami orang atau isteri orang? "Uish, minta selisih malaikat 44". Inilah yang biasa diungkap bila bercakap tentang hal yang sebegini. Adakah ianya salah? Pada pendapat saya, memang SALAH. Saya tak suka merampas dan saya tak suka dirampas, jadi bagi saya memang sangat-sangat TIDAK PATUT bila berlakunya situasi sebegini. Memang bercinta tak salah, tapi merampas itu salah.

Sebagai seorang perempuan, saya ada prinsip saya yang tersendiri di mana, NAK BERCINTA BOLEH TAPI BUKAN DENGAN SUAMI ORANG. Sebenarnya ... saya ada pengalaman sendiri bila berbicara tentang hal ini. Ia bukanlah satu pengalaman yang manis, dan saya jadikan ia satu pengajaran buat saya sebab saya sendiri tak nak orang rampas milik saya jadi saya takkan rampas milik orang. Dah sekian lama saya cuba untuk tak terperangkap dalam hal yang sebegini tapi malangnya, ia TERJADI.

TIPS UNTUK LEPASKAN DIRI :-

1. Nafikan perasaan kita pada si dia.

Contohnya - "I don't love him anymore. He is not the type of man that i want to marry".

2. Rendah-rendahkan si dia.

Contohnya - "Xpelah xrugi xdpt dia, handsome without brain" atau "Lelaki macam dia bukan untuk dijadikan suami bagi saya, cukuplah sekadar kawan".

3. Cipta macam-macam alasan.

Contohnya - "I won't steal him. I'm 20 and I'm going to marry soon" atau "Messaging and calling doesn't mean that I still love him".

4. Jadi kawan kepada pemilik si dia.

Contohnya - "Be my friend?" tapi malangnya ditolak. HAHA! :D

5. Lembutkan hati pemilik si dia.

Contohnya - "If I know that he already married, I won't contact him now. I'm sorry for what I've done before. I can feel what u felt".

Akhirnya, masalah pun dah selesai. Siap boleh borak panjang lagi. HAHA! Yang penting, kena ada MULUT yang COMEL. Senang nak ambil hati orang. :D Fuhhh, lega lega. Kepada sesiapa yang ada masalah sebegini, cubalah praktis. Lepaskan diri cara elok, siap boleh buat teman borak dan siap ajak dia datang kenduri kahwin lagi. Tapi saya tetap rasa bersalah sebab buruk-burukkan dia. Saya cuma tak nak jadi perampas. Hmmm. :)

p.s. BI berterabur tapi tetap nak speaking sebab nak tunjuk diri hebat. Apa punya BURUK perangai. HAHA! :D


Diari Seorang Anak Ketika Cuti Semester


OH, BLOGGING, BLOGGING, BLOGGING! Aduh, kangan sama kamu. Sangat-sangat rindu sebenarnya nak terjah blog orang tapi apakan daya. Tugas seorang anak makin bertambah-tambah sekarang sampaikan kawan-kawan ajak HANG OUT sama-sama pun, terpaksa tolak. "MAAF", hanya itu yang mampu keluar. Nasib baik SINGLE, kalau tak boleh lari BF sebab tiada masa nak layan. Kawan-kawan nak tahu apa saya buat masa SEMESTER BREAK kali ini?

Jadual saya berulang-ulang setiap hari sejak dari buka mata awal pagi sampai tutup mata lewat malam. Bak kata saya dekat UMMI, "ALONG SANGGUP BERKORBAN APA SAJA UNTUK UMMI". Then TOK WAN pun nyanyi, "BERKORBAN APA SAJA, HARTA ATAUPUN NYAWA .... ". HAHA! So saya kena buktikan yang kata-kata saya betul dan tak sia-sia UMMI dan ABAH besarkan saya.

Dari pagi :-

- KEMAS KATIL

- TOLONG PARENTS DEKAT KEDAI MAKAN

- IDAI BAJU DI AMPAIAN

- MEMANCING

- PICK UP ADIK BALIK SEKOLAH

- MASAK

- HANTAR ADIK PERGI KELAS MENGAJI

- PICK UP ADIK BALIK KELAS MENGAJI

- PERGI KEBUN

- BACA NOVEL

- LUANG MASA DENGAN FAMILY

- TIDUR

Boleh teka tak apa yang paling buat saya rasa penat? GUESS IT BY YOURSELF. YEAH, I'M TIRED BUT IT IS FUN. Sebab semua masa saya diperuntukkan untuk KELUARGA SAYA.

Di Saat Hari Pertunanganku

ASSALAMUALAIKUM and GOOD AFTERNOON to all readers,

Dah ber-TUNANG? :)

p.s. Biarlah menjadi persoalan dan tanda tanya.

Bila Dah Sampai Masanya, Saya Redha

ASSALAMUALAIKUM and GOOD AFTERNOON, wahai readers sekalian.

Dah lama tak jenguk BLOG sendiri, busy memanjang dengan TEST untuk 9 SUBJECT. Fuhhh, akhirnya dah habis test tapi nak kena study untuk final exam lah pulakkk. Bukan niat nak main-main dalam blogging, cuma masa tak mengizinkan. Dengan lab report utk 4 SUBJECT, 1 SUBJECT bagi 4 LAB REPORT dalam masa 1 MINGGU. Agak GILA, kan?


Pada suatu hari, ada seorang kawan tanya saya pasal KAHWIN.

KAWAN : Fatin, agak-agak lah kan kalau ikut planning, bila nak kahwin?

SAYA : Entah, tak tahu.

KAWAN : Betol-betollah, mesti ada punya planning nak kahwin bila.

SAYA : Betol, tak tahu bila. Calon bukan ada pun.

KAWAN : Kalau ***, 25 tapi ******* 27.

SEE! My friend pun dah ada planning. Saya pun ada, planning nak kahwin lepas habis DIPLOMA. Tarikh pun dah ada, 14-09-2013. I'm wishing my dream comes true. Hanya tunggu masa lahhh. Yeee, saya sokong nikah khitbah, kahwin awal untuk elak zina. Tapi ramai yang cakap, "TAK BEST LAH, TAK BOLEH NAK ENJOY". Perlu ke ENJOY? UNTUK APA? HANYUT DENGAN HIBURAN DUNIA? Hmmm, pada pendapat saya, banyak yang kita dapat bila kita kahwin. Antaranya :-

1. LEBIH BERTANGGUNGJAWAB - bila kita dah kahwin, kita tak adalah nak buang masa sangat sebab kita ada tanggungjawab. Nak kena masak, nak kena kemas rumah, nak kena basuh baju so kita takkan lah nak main game sampai lewat malam sebab esok pagi nak buat breakfast untuk husband.

2. PANDAI MASAK - bila kita dah kahwin, takkan lah asyik nak suruh husband beli makanan dekat luar atau makan MAGGI, KAN? So, kita akan belajar masak. Cepat atau lambat, kita tetap akan belajar, believe me.

3. BERDIKARI - bila kita dah kahwin, dah tak duduk serumah dengan parents. Bila dah berjauhan, semua kena buat sendiri. Basuh baju, lipat baju, kemas rumah, dan semua lah. Slow-slow kita boleh belajar lepas kahwin sebab bila dah kahwin, kita rasa itu perlu untuk dipelajari dalam membina keluarga.

4. TAK PENTINGKAN DIRI - bila kita dah kahwin, dah tak boleh nak pentingkan diri sendiri. Kalau nak masak, kena masak untuk 2 orang. Bukan untuk 1 orang. Apa yang kita buat, semua kena fikir husband kita.

5. DAPAT PAHALA - bila kita dah kahwin, kalau kita merajuk, then husband kita pujuk ... dapat pahala. Bukan dapat dosa. Kalau ingat, rindu, manja-manja, semua halal. Rumah tangga pun lagi bahagia, tambah dengan pahala yang kita dapat lagi.

Manis kan KAHWIN? :)

p.s. Khas untuk perempuan sahaja.

Awak Kawan Yang Macam Mana?


Akhirnya ... dah lebih dari 19 tahun saya hidup. Selama hidup, saya ada ramaaaiiiii kawan. :) Saya happy dapat kenal mereka. Saya jumpa macam-macam jenis kawan. Agak-agak lah kan, awak kategori yang macam mana? Yang orang suka? Or yang orang tak suka? Mungkin orang pun akan fikir yang sebaliknya untuk saya, depends pada awak nak berkawan dengan saya ke tak. Yang pasti saya suka ada ramaiii kawan. Antara jenis kawan yang saya ada :-

1. BANYAK MULUT - bila jumpa kawan yang macam ini, kita kena banyakkan exercise mulut. KAN? kadang-kadang bagus, kadang-kadang tak. sebab boleh tambah DOSA bila bercakap perkara .... *faham-faham lah bila perempuan bertemu

2. SUKA BULI - HAHA! mereka memang kejam. bukan buli teruk sampai luka, cuma buli emosi. nanti bila dah lama tak jumpa, mesti rindu mereka sebab rindu kena BULI. Bukan buli lah, lebih kepada me-NYAKAT.

3. SUKA PINJAM DUIT/BARANG - saya tak kisah kalau pinjamkan duit/barang untuk kawan tapi agak-agak lah kan, bila PINJAM mesti kena BAYAR/BAGI BALIK. kalau tak bayar/bagi balik, hmmm. sendiri mahu ingat, OKAY? no more friendship.

4. IKUT MOOD SENDIRI - bila dia marah, dia buat muka ... then semua orang akan takut tegur dia. bila dia okay, dia akan happy ... then dia akan tegur semua orang. ME? OPSSS. biasalah, perempuan ada time dia tak berapa okay. FAHAM, KAN?

5. SUKA MENGARAH - HUH! please lah, kami bukan kuli awak. ada masa kita boleh nak mengarah orang, tapi bukan setiap masa. even kita ada pangkat yang tinggi dalam 1 society pun, kita tak layak untuk arah-arah orang. kita kena co-operate. :)

6. SUKA BUAT HAL SENDIRI - kalau dah orang tak sudi nak bermesra dengan kita, so biarkan lah. dia perlukan ruang sendiri. mungkin dia tak se-PERAMAH kita. apa-apa pun, jangan bersangka buruk. OKAY? *macam lah peramah sangat

7. NAMPAK PENDIAM, TAPI ... - yang jenis ini, ramai sangat. yelah, bak kata pepatah ... DON'T JUGDE A BOOK BY ITS COVER. KAN? bila dah rapat, baru kita tahu macam mana perangai dia. so rapatkan lah diri dengan orang yang pendiam. mungkin dia tak pendiam punnn. :)

8. SANGGUP BERSUSAH DEMI KAWAN - alahaiiii, sukanya kalau semua kawan saya macam ini. boleh lah suruh dia buat semua assignment. KAN? HAHA! aish, ambil kesempatan nampak. JUST KIDDING. susah nak jumpa kawan yang macam ini sekarang, believe me. :)

9. KEDEKUT ILMU - bagi saya, awak nak kedekut mende lain boleh tapi ilmu jangan lah. kan ada orang cakap, kalau kita kongsi ilmu dengan orang lain, ilmu kita akan bertambah. dan kita akan lagi ingat. so, tak perlulah KEDEKUT ILMU. sebab itu bukan milik kita, ia datang dari Yang Esa.

10. BUAT-BUAT TAHU - saya paling tak suka orang yang buat-buat tahu padahal dia tak tahu. aduhaiiii, perlu ke buat-buat tahu? untuk apa? untuk nampakkan diri awak bijak? come on lah, kawan. katakanlah apa yang awak buat-buat tahu itu salah, then apa awak dapat? MALU, kan? so, tak payah lah. be yourself. be humble lagi baik lah. :)

p.s. as a human, saya pun ada tergolong dalam golongan di atas. awak macam mana?

Saya SUKA Awak!

"Awak, saya suka awak!". Hanya dengan 3 perkataan, macam-macam boleh jadi. Percaya, tak? Antaranya :-

1. Saat yang membahagiakan bila si dia membalas, "saya pun suka awak".


2. Saat yang menyeksakan bila si dia membalas, "maaf, saya hanya anggap awak tak lebih dari kawan biasa".


Sooooo, langkah terbaik ialah hanya memendam rasa. Dan ber-DOA-lah, moga dia jodoh awak.