For The First Time With My Girl-friends


Kenangan terindah tercipta lagi di antara kami, moga mengeratkan silaturrahim antara kami. AMIN. Pada 17 DISEMBER 2011, kami telah ber-PICNIC di tepi sebuah sungai yang terdapat di MARAN, PAHANG dengan menaiki kereta KANCIL. Siapa DRIVER? HAHA! Of course lah ME and one of my girlfriends named SYAH. Jom ikuti diari perjalanan kami :-

8.00 pagi - Beberapa manusia iaitu NABILAH, CHE MIRA, SYAHIDA, SHAFIRA, dan FAZLIN telah ke villa milik SYAH dan JAMILAH untuk menyediakan MAKANAN dengan menaiki VAN.

9.00 pagi - Saya dan SYIFA me-NYIAP-kan diri kami untuk meng-AMBIL kereta sewa. Hampir ter-putus usus sebab ter-LAMPAU ber-DEBOR. Yelah, since dapat lesen, saya tak pernah DRIVE manual car. So ... takut lah.

10.30 pagi - Dapat kereta. SYAH drive satu, saya drive satu. I GOT THE RED ONE. :D

11.00 pagi - Jemput anak-anak AYAM untuk ke PICNIC STATION. HAHA! :P *padan muka korang

12.30 tengah hari - Sampai di PICNIC STATION. Mula-mula kami melantak dulu sebab perut lapar sangat. Bayangkanlah till 12.30 tengah hari, kami tak makan lagi. Especially ME and SYIFA lah. Yang lain tak tahu sebab mereka kan asyik masak, takkan lah tak masuk langsung dalam mulut, KAN? HAHA! Antara makanan yang dihidangkan ialah BIHUN GORENG dan SANDWICH. Siapa yang masak? Tak payah nak mention lah kan, sebab tak berminat nak PROMOTE tukang masak. :P

1.00 tengah hari - TERJUN DALAM SUNGAI! HAHA! Mana gambar? Opsss, maaf. Gambar di-PELIHARA atas sebab-sebab tertentu. Sungai itu sangat-sangat sejuk airnya. Boleh bayang tak betapa sejuknya?

3.00 petang - Bersiap untuk pulang. Nasib baik lah dekat sana ada provide TOILET so memudahkanlah kami nak bersiap.

3.15 petang - Berhenti di masjid untuk menunaikan SOLAT ZOHOR. Then, isi tangki minyak. Yelah, tangki kami dah kami isi, so sekarang giliran kereta lah nak isi tangki dia. KAMI MERANCANG untuk ke ........ HAHA!

6.00 petang - Sampai di JERANTUT! Firstly, stop dekat masjid untuk SOLAT ASAR. Hanya sebuah kereta yang berhenti dekat masjid while the other one balik rumah driver. Rumah siapa? Rumah SYAH. Then, lepas SOLAT ASAR, kami berangkat ke rumah SYAH. Tiba-tiba nampak tayar macam tak semengah sangat, so ... KAMI PERLU KE STESEN MINYAK. Apa lagi, isi angin lah. Dah lah kereta merah buat hal, meter minyak ROSAK. Dan kami tak tahu paras mana minyak kami.

6.30 petang - Melawat PASAR MALAM JERANTUT. Agak besar lah. :D Then, belilah sikit-sikit makanan. Lagipun bihun goreng tak habis lagi. So, tak nak lah membazir, KAN? Kemudian, kami menuju ke TAMAN PERMAINAN untuk MAKAN. Haduiii, ada satu part yang amat MENARIK tapi ... rasa macam tak nak cerita. Boleh?

7.15 malam - Kami ke masjid untuk menunaikan SOLAT MAGHRIB. Alhamdulillah, semua berjalan lancar. Dan mendoakan moga kami selamat pulang ke UiTM JENGKA.

8.00 malam - NABILAH belanja KARAOKE. HAHA! And for the first time, i joined them. Yelah, siapa yang belanja mestilah dia yang paling banyak nyanyi, KAN? So, boleh agak tak siapa yang NYANYI? Saya penat sangat sampai langsung tak nyanyi lagipun saya tak pernah masuk tempat KARAOKE, honestly.

9.30 malam - Kami berangkat pulang. My mummy dah mula bising, kejap kejap text, kejap kejap text tanya ada dekat mana. HAHA! Otw balik, layan lagu HINDUSTAN. Lin lah yang mainkan. Eh eh, lin ke ida, ek? Alamak, dah tak ingat dah.

10.30 malam - Sampai di villa SYAH dan JJ. Tukar-tukar orang, simpan barang-barang pastu bertolak balik. Tapi ada satu part yang saya tak suka sangat-sangat. KENA TAHAN DENGAN GUARD. Kereta tak boleh masuk dalam sebab kereta sewa. Haduiii, menyampah.

Sampai di bilik, mandi dan rehat. Sangat-sangat penat, lagipun dah lama sangat tak drive manual. Seksa kaki, weiiii. PENGALAMAN yang MENYERONOKKAN sebab tak pernah buat sebelum ini. HAHA! Bayangkanlah 1 hari saya dengan SYAH drive. Mana tak penat. Kalau SYAH mungkin dah biasa, tapi saya tak. :D

p.s. Next destination ---> GAMBANG WATERPARK. Boleh, kan? HAHA! :D

Mak Tak Setuju Dengan Pilihan Awak!


Since anak-anak dah besar, dah pandai dah dia bercinta.

Since anak-anak dah bercinta, dah pandai dah dia tunjuk kekasih hati dekat parents.

Since anak-anak dah tunjuk dekat parents, dah pandai dah dia fikir pasal kahwin.

Tapi macam mana kalau tiba-tiba .....

MAK : Mak tak berkenan dengan pilihan kamu. Dengan kerja dia pun belum tentu dapat tanggung awak, ada hati nak jadi menantu mak.

MAK : Pilihan dari ceruk mana yang kamu cari? Tak sedap langsung mata memandang. Dengan pakaian yang selekeh, sekurang-kurangnya carilah yang pakai kemeja. Kalau boleh yang siap bertali leher lagi. Faham?

MAK : Itu kamu cakap kekasih kamu? Huh, kalau mak lah, tak hingin. Ayah kamu dulu datang jumpa nenek dengan atuk bukan main lagi bawa makanan lah, itu lah, ini lah. Pastu bukan main hormat lagi dekat nenek dengan atuk tapi kekasih kamu? Hmmm, haram.

MAK : Hari itu cakap dekat mak bukan main lagi, handsome lah, itu lah, ini lah. Huh, last-last ... handsome apa kalau takat macam itu? Dengan bau rokok lagi. Ish, tak suka lah mak.

MAK : Haduiii, perempuan mana pulak kamu bawa jumpa mak. Dah lah tak pandai masak, pastu mak suruh basuh pinggan pun macam nak tak nak. Nampak sangat pemalas. Tak hingin mak nak buat jadi menantu.

MAK : Hmmm, buah hati kamu tak pandai-pandai nak solat ke? Dah nak habis waktu dah.

*lah, aku yang nak kahwin ke, mak aku yang nak kahwin?

Itulah IBU. Sayangnya dia sampai semua bende dia nak tetapkan. Jadi carilah yang menepati ciri-ciri yang MAK AWAK nak, bukan hanya setakat cari yang awak nak. Ingatlah, restu ibu bapa membawa kebahagiaan. Ngeee. :D

Ku Dipinang Dengan Bismillah


Pada suatu hari, aku menerima panggilan dari ummi. Ummi meminta ku pulang ke rumah pada hujung minggu ini. Katanya, ada sesuatu yang ingin dibincangkan. Tanpa banyak soal, aku terus ke bandar untuk membeli tiket pulang ke rumah. Yeah, macam biasa lah. Tiket ke DUNGUN, RM24.00 pada pukul 8.30 malam.

Kini tiba hari yang dinanti, masa untuk pulang ke rumah. Aku pulang seorang diri menaiki bas tanpa kawan-kawan di sisi. Otak ini sibuk memikirkan tentang kata-kata ummi tempoh hari hinggalah membuatkan aku tertidur. Tanpa ku sedari ... 4 jam kemudian, sampailah ku ke KERTEH. Wah, rindunya rumah! Abah menjemputku di bus stop seperti biasa. Disebabkan rasa letih dan penat, aku terlupa untuk bertanyakan tentang kenapa aku diminta pulang ke rumah.

Pada keesokan hari, seperti biasa aku akan menolong kedua ibu-bapaku di kedai. Setelah semua makanan telah habis dijual, masa untuk kami me-LEPAK telah tiba. Tiba-tiba :

UMMI : Along, ada orang datang masuk meminang.

ALONG : Yeke, ummi? Wah, angah dah nak kahwin.

ANGAH : Apa awak merepek ni?

ALONG : Lah, betol lah.

UMMI : Orang datang masuk meminang awak lah, along. Bukan angah.

ALONG : Apa? Tapi along kan tengah belajar.

UMMI : Ye, ummi tahu. That's why lah ummi suruh balik. Nak bincang.

ALONG : Siapa, ummi?

UMMI : Orang lah.

ALONG : Tapi siapa?

"Along, BANGUN!!!" .. suara adik saya mengejutkan saya dari tidur. Haduiiiii, kacau betol lah. Orang tengah mimpi nak kahwin, dia datang kejut pulak. HAHA!

SEGMEN : Blogwalking Sampai Gila


Tadi ... tengah sibuk-sibuk blogwalking, tiba-tiba ternampak sesuatu. Agak menarik untuk di-JOIN, so saya join. HAHA! Tak susah pun, semua boleh join. Pemilik blog, MIERA ada tetapkan beberapa syarat. Antaranya :-

1. Masih waras tapi sudi menjadi gila dengan sukarela selepas join segmen ini.

2. Wajib follow blog MIERA. *bukan nak follower tapi untuk tahu perkembangan terkini

3. Buat entry bertajuk 'SEGMEN : Blogwalking Sampai Gila' dan letak banner serta linkkan ke entry ini.

4. Dah siap tinggalkan link entry tersebut di ruang komen.

So, tunggu apa lagi? Moh lah kita join. HAHA!

p.s. Mood ber-segmen datang. *wink

Nasihat Bertubi-tubi Dari Cikgu Untuk Test Motor


Haduiii .. TUAN JPJ yang kacak lagi gagah, sila lah luluskan test saya. Aish, naik gerun pun ada. Hmmm, till now still terngiang-ngiang lagi suara cikgu. Betapa cikgu nak anak muridnya ini LULUS. AMIN. Macam-macam cikgu nasihat, antaranya ialah :-

CIKGU : Nanti dekat titi, jangan main brek sangat. Awak kena slowkan minyak, jangan tekan brek. Nanti jatuh. Kalau tekan sikit, boleh lah. Faham?

CIKGU : Dalam trek, jatuhkan kaki kiri dahulu. Beratkan belah kiri, jangan beratkan belah kanan. Bukan senang nak lulus, JPJ dah pesan awal-awal.

CIKGU : Awak kena start dengan gear 2, then awak tarik minyak sampai 40 .. bila nampak tanda berhenti, slowkan minyak. Bila tayar depan cecah garisan kuning, awak brek. Ingat! Itu emergency brake.

CIKGU : Nanti dekat simpang tiga, awak kena toleh kanan lama sikit. Biar nampak macam betol-betol. Kalau boleh, biar nampak orang lain yang tengah tunggu turn. Faham?

CIKGU : Ala, lengan biar straight. Buat lah betol-betol, jangan buat sambil lewa. Awak tak nak lulus ke? Jangan lah ambil remeh. Kang saya ajar sambil lewa, then JPJ pun tick gagal sambil lewa. Awak nak?

CIKGU : Nanti masa test, sebelum awak buat mana-mana, awak kena tengok JPJ dulu.

CIKGU : Jangan lupa tongkat dua, then jangan naik. Awak kena heret motor sampai depan sana. Lepas tongkat dua, tengok JPJ dulu.

CIKGU : Kalau masa nak berhenti, ada orang depan awak .. awak jangan berhenti sebelah dia, awak kena berhenti belakang dia. Faham?

CIKGU : Esok kena ada sebelum pukul 8. Dalam pukul 8 boleh lah, jangan lebih-lebih. Nanti tak boleh ambil test.

SAYA : Baik, CIKGU! *murid yang berdedikasi

Wah, banyak kan nasihat cikgu. Moga Allah SWT merahmati dan memurahkan rezeki cikgu-cikgu bertiga. AMIN. Dan mendoakan moga FATIN MIRA LULUS DENGAN JAYANYA TEST MOTOR PADA 15 NOVEMBER 2011. AMIN. HEHE! Orang lain dah lama dah pegang lesen motor tapi saya? Hmmm, umur 19 tahun baru nak ada. Tapi tapi tapi lesen kereta saya dah ada, that's why lah berat sikit nak ambil lesen motor. Ini pun setelah disuruh oleh MY PARENTS. Kalau tak, jangan harap lah nak ambil. :D

p.s. boleh digunakan untuk sesiapa yang bakal menjalani TEST MOTOR. HAHA!

Jom Join Segmen Kau Follow Aku Aku Follow Kau


Saya join SEGMEN kali ke-dua, kali ini SEGMEN DARI ENCIK SHAZ. HAHA! Nice try, right? Ingin saya tag di sini :-

1. Ma

2. Piqah





7. Eryn

8. Ali


10. Alin

p.s. Jemput join. *wink wink

Segmen : Fathiah Tak Jumpa Blog

Join segmen FATHIAH. *wink wink

Saya bangga TAG anda :-


p.s. mencuba pengalaman. :D

Tak Semestinya ... KAN?

ASSALAMUALAIKUM .. *wink wink

Kadang-kadang, kita akan jumpa macam-macam jenis orang. Kadang-kadang, kita tak tahu macam mana jenis orangnya. Kadang-kadang, waktu yang ada belum tentu cukup untuk buat kita kenal dengan seseorang. Kadang-kadang, bukan semua perkenalan akan berakhir dengan perpisahan yang baik. Dan kadang-kadang, kita mudah terlupa yang orang pun sedang nilai kita bila mana kita asyik nilai orang. HAHA! Banyak betol kadang-kadang saya. Bukan niat hati ingin me-NGARUT tapi tadi lepas balik dari 1 EVENT yang melibatkan orang ramai .. saya asyik memikirkan apa yang orang fikir bila dia tengok saya. :D

Mungkinkah ini?

Manusia : Eiii, anak siapalah agaknya. Masam betol, langsung tak senyum. Nampak macam sombong.

Atau mungkinkah ini?

Manusia : Anak siapalah agaknya ye, comel orangnya. Manis betol bila senyum. Boleh lah nak buat menantu.

Errr, tapi tak sedap lah kalau masuk dalam bakul then angkat sendiri .. kan lagi best kalau masuk dalam bakul then ada orang angkat. KAN? BETOL TAK? HAHA! Anda tahu tak? Pada suatu hari, saya dan keluarga menaiki kereta dan melalui sebuah penjara .. tempatnya dirahsiakan. Berlakulah perbualan di dalam kereta seperti dibawah :-

ADIK : Wan, ini tempat apa?

NENEK : Ini penjara ******. Kalau orang jahat, duduk dalam ini lah.

ADIK : Oooo.

Tiba-tiba, ada satu suara menyampuk.

SAYA : Tak semestinya dia duduk dalam penjara, dia jahat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Saya cakap cenggitu sebab ... :-

1. Tak semestinya dia nampak baik, dia baik.

2. Tak semestinya dia nampak jahat, dia jahat.

3. Tak semestinya dia masuk penjara, dia jahat.

4. Tak semestinya dia bebas, dia tak salah.

5. Tak semestinya dia kaya, dia boleh buat apa yang dia suka.

6. Tak semestinya dia miskin, dia hidup susah.

7. Tak semestinya dia bijak, dia boleh selesaikan semua perkara.

8. Tak semestinya dia bodoh, dia tak boleh buat apa-apa.

9. Tak semestinya dia dah besar, dia boleh buat apa yang dia nak.

10. Tak semestinya dia masih kecil, dia perlu dimanjakan.

p.s. Tak semestinya dia nampak pendiam, dia tak banyak cakap. *wink

Alkisah Mandi Malam


Pada suatu malam, ada seorang gadis keluar dari biliknya sambil membawa sehelai kain batik + tuala. Wah, kain batik .. macam perempuan melayu terakhir lah. HAHA! Tiba-tiba, ada satu suara menegur .. mana suara itu? Mari ikuti perbualan di sini :-

UMMI : Ha, malam-malam mandi. Malam-malam mandi. Apa nak jadi? Awal-awal tak nak mandi, bila dah tengah malam baru nak mandi. *dengan nada sedikit tinggi

SAYA : Opsss, mana ada orang nak mandi, ummi. Along nak pergi dapur lah.

UMMI : Buat apa bawa kain batik kalau nak pergi dapur?

SAYA : Hmmm, nak masuk toilet lah. HEHE! *senyum-senyum

UMMI : Hmmmmm. *sambil memandang ke arah anak gadisnya

SEE! My mummy memang garang lah. Yelah, MARAH kan tanda SAYANG. Wah wah wah, siapalah tak sayang anak, KAN? Memang dari dulu-dulu lagi dah saya suka mandi malam. Nak tahu kenapa?

- Saya suka sejuk

- Boleh buat rasa mengantuk + lepas mandi terus tidur

- Segarkan otak + membantu membekukan otak

- Boleh hilangkan stress

- Tenang + tiada masalah perebutan bilik mandi

Tapi, rupa-rupanya mandi malam mengundang PENYAKIT. Kalau rasa tak nak hidup lama, silakanlah. Nak tahu penyakit apa? Penyakit .. paru-paru berair. Buktinya, arwah atuk saya seorang yang suka mandi malam sebab beliau mandi lepas balik kerja. Dan kerana kerja beliau habis pada waktu malam, so beliau mandi malam lah .. dan beliau menghidap penyakit PARU-PARU BERAIR. That's why lah nenek saya selalu cakap, "MANDI MALAM-MALAM BAHAYA, janganlah mandi malam" .. tapi yelah, bak kata orang .. masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. Bukan degil tapi dah jadi tabiat. KAN? Okay lah, nanti slow-slow lah saya kurangkan mandi malam. HEHE!

p.s. Senang-senang mandi sekali sehari, jimat air. HAHA! :D

Fadhilat Puasa Arafah


Musim haji dah pun tiba .. agak-agak bilalah giliran saya untuk ke sana. InsyaAllah, akan datang. KAN? Sekarang masa untuk kumpul duit banyak-banyak, nanti boleh bawa FAMILY pergi buat umrah sama-sama. Then, buat haji. Dan impian untuk menatap KAABAH akan tercapai. ^_^

Hari ini hari SABTU, 5 November 2011 bersamaan dengan 9 Zulhijjah 1432. Pada hari ini, para jemaah haji akan wukuf di padang arafah. Wukuf bererti berhenti atau berdiam diri dan merupakan salah satu rukun haji di mana jika dia tak wukuf, haji dia TAK SAH. Faham? Wukuf dilakukan pada hari ini dari Zohor sampai lah matahari terbenam. Wukuf ini macam simbol kepada berkumpulnya kita di PADANG MAHSYAR kelak. Iaitu saat di mana kita akan dihisab.

Okay, itu khas untuk golongan jemaah haji .. macam mana dengan yang tak berkesempatan mengerjakan haji? Allah SWT itu Maha Pemurah, buktinya kita disunatkan atau bagi saya lah, digalakkan untuk berpuasa pada hari ini. Fadhilatnya sangat besar dan telah disebut dalam hadis yang mengatakan :-

Daripada Abi Qatadah r.a. ujarnya, Rasulullah S.A.W. telah ditanya oleh sahabat tentang puasa hari Arafah, sabdanya bermaksud, "IA MENGHAPUSKAN DOSA TAHUN YANG LALU DAN TAHUN-TAHUN AKAN DATANG". (Riwayat Muslim)

Apa-apa pun, fadhilatnya .. ialah dosa akan diampunkan oleh Allah S.W.T. Di sini ingin saya selitkan sedikit perbualan antara seorang ibu dan seorang anak :-

SI IBU : Awak puasa lah hari ini, hari ini hari Arafah. Besar fadhilatnya.

SI ANAK : Alah, malas lah.

SI IBU : Hmmm, awak ingat awak tak ada dosa, ke? Ibu cakap tak nak dengar.

SI ANAK : ........ *diam

Jadi, pada sesiapa yang tak berkesempatan nak berpuasa pada hari ini, moga-moga tahun depan ada lah kesempatan itu, KAN? AMIN. *memang famous lah nama AMIN di sini

p.s. SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA. >.<

Bila Cinta Antara Kita Berakhir


Cinta? Love? Aduyaiii, macam-macam boleh berlaku kerana CINTA. KAN? Tapi ... berlaku persoalan di sini. Iaitu, mana MR. AYAM? Kenapa dah tak sebut pasal dia? Yeah, its hard to tell everyone. Actually, we are over on 16th OCTOBER 2011. Buat masa sekarang, kami hanya ber-KAWAN. No more MR. AYAM. Tapi panggilan MR. AYAM akan kekal untuk dia seorang sahaja sampai bila-bila.

How's your life?
- Hidup saya macam biasa, bangun pagi ... tidur malam ... nothing changed. Sekarang pun dah makin sibuk dengan jadi driver & waiter. Mungkin sebab saya dah biasa kena tinggal dengan dia so tak rasa sangat kehilangan dia. Yelah, dulu dia kan sibuk so tak banyak sangat waktu yang kami spend together.

Apa yang perlu kita buat bila kita dah break:-

- Stop stalk his facebook/twitter/skype sebab kadang-kadang itu akan meng-HURT-kan hati bila si dia sibuk ber-wall post dengan perempuan lain.

- Stop call/text him.

- Stop looking at his picture.

- Cari pengganti. *i love to be the kejam one

- Cuba sibukkan diri. *jadi waiter, driver & facebooker

- Banyakkan main game. *addict game FACEBOOK

- Kutuk-kutuk dia. *sorry, MR. AYAM

- Listkan keburukan dan kelebihan dia. *pastikan keburukan lebih banyak dari kelebihan

How's your relationship with him now?
- Alhamdulillah, hubungan kami baik ... sebagai kawan. Yeah, sebab dia yang baik. Not me! Sometimes, kami ber-CHAT dan menge-LIKE status. Love to know him because he is caring. Dan saya tahu MR. AYAM pun ada singgah sini. So .. saya nak bagitahu dia yang :-

"Awak, awak ada suara yang nice ... yang boleh buat perempuan cair dengan awak sebab saya hampir cair bila dengar suara awak. HAHA! So, gunakanlah bakat yang ada untuk benda yang lebih baik seperti buat duit dengan suara. Dan setiap nasihat yang awak bagi memang berguna untuk saya, buktinya pointer saya untuk this semester meningkat berbanding yang lepas. THANKS, AWAK." *blushing

p.s. Anda yang baru lepas break pun boleh guna tips-tips yang saya guna di atas. HAHA!

Menjadi Mangsa Tag Orang

Marah ke kena tag? HAHA! Tak lah, itu boleh merapatkan SILATURRAHIM, KAN?
By the ways, thanks to THIS HUMAN for the tagging.
Keep in touch. OKAY?

11 THINGS about ME :-

- My name is FATIN AMIRAH BINTI MAT RABI
- Was born on 14th SEPTEMBER 1992
- Was born in HOSPITAL BESAR KUALA TERENGGANU
- The first child of four siblings
- My height is at moderate level
- My weight is at SECRET level
- Was left-handed
- Love to smile and laugh, sometimes i will become PONTIANAK
- Love flat shoes very much
- Do not love shopping because it will spend my money
- Aspire to become rich woman then become a successful human in the world and hereafter

11 question from MISS BISKUT MARRY :-

Pendapat tentang blog saya?
- Not bad means nice but ... can you remove the pink left and right gadget? Yeah, its nice but sometimes it will disturb your reader. Sorry.

Anda masih belajar or dah bekerja?
- Still continuing my study.

Anda masih single or dah berpunya?
- HAHA! Already taken by MY FAMILY.

Anda berasal dari negeri mana?
- TERENGGANU DARUL IMAN.

Suka/tak suka kucing? Kenapa?
- Wow, love cats because they are so cute. *cute cats only

Salah satu perfume yang anda guna?
- Hmmm, don't know because i'm not the perfume user.

Anda suka lelaki metroseksual tak? Kenapa suka/tak suka?
- Metrosexual? What is that? HAHA! Sorry.

Blogger yang paling anda admire? Kenapa pilih dia?
- Don't know because i'm not the hardworking blogwalker.

Apakah jenama henset anda?
- Sony ericsson + nokia.

Apakah kelemahan anda?
- Hmmm, i think .. bad temper.

That's all for this post. Maybe next time i will tag to the other people, not now because i'm not in the mood. Anyway, thanks for reading.

p.s. AWAK, maaf kerana terlampau jujur. HAHA! >.<

Ragam Customer Yang Seribu Satu Macam

Saya nantikan pesanan anda. :D

Kerja sebagai seorang waitress memang agak mencabar, kadang-kadang. Yelah, ragam pelanggan yang bermacam-macam jenis buat saya rasa tak suka jadi waitress .. tapi apakan daya, tugas sebagai seorang anak menolong kedua ibu bapa, kan? Nak tahu apa ragam mereka? Jom kita ikuti :-

1. Yang memudahkan kerja

SAYA : Ye, nak minum apa? *muka innocent

CUSTOMER : Hmmm, teh o ais satu.

2. Yang meng-ANJING

SAYA : Ye, nak minum apa? *muka innocent

CUSTOMER : Minum air lah.

SAYA : Hmmm, memang lah minum air. Takkan minum nasi, kan? (DALAM HATI)

3. Yang nak me-LAWAK

SAYA : Ye, nak minum apa? *muka innocent

CUSTOMER : Senyum dulu, baru saya bagitahu. *sambil buat muka kelakar

SAYA : Hmmmmm. *ter-SENYUM

CUSTOMER : Air teh tarik.

Alhamdulillah kalau dapat yang terus straight to the point. Bukan aku malas nak layan, nak gurau-gurau cuma .. aku kurang mesra alam dengan kaum ADAM. HEHE! Maafkan saya, kaum ADAM. Saya pemalu lah, HAHA! Okay lah, jika ada customer yang membaca .. sila straight to the point, okay. Saya ada banyak lagi kerja di dapur. :)

p.s. Cuci mata sikit-sikit pun boleh. HAHA! :D

Mukabuku Mampu Melatih Diri Kita Menjadi Seorang Ibu

MUKABUKU melatih saya menjadi seorang MUMMY.

Hmmm, umur pun dah SEMBILAN BELAS tahun. Mungkin naluri keibuan semakin meng-HADIR-kan diri ke dalam diri ini. HAHA! Naluri keibuan? Opsss ... dah ada dah sikit-sikit? Statement yang agak NGEK. :D Orang cakap, bukan saya cakap .. bila seseorang PEREMPUAN itu menjadi IBU, dia akan lebih-lebih lagi menghargai IBU-nya. Betol-betol buat saya tak sabar nak jadi seorang ibu .. tapi calon? Hmmm, menanti jodoh terbaik dari Allah SWT. Tapi saya pelik bila .. yelah, sanggup seorang ibu mengelar anaknya .. sanggup seorang ibu buang anaknya dalam tong sampah, dalam longkang .. Mana sayang awak pada anak awak? Mungkin awak terpaksa .. tapi janganlah buang, awak boleh letak dekat surau ke, dekat rumah anak yatim ke, depan rumah orang ke .. Dah dah, back to the topic. Beberapa hari lepas, saya ada baca 1 artikel dalam MUKABUKU .. then saya rujuk SCRIBD. Ia berbunyi :-

- Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.

- Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

- Wanita yang hamil dapat pahala puasa di siang hari & pahala ibadat di malam hari.

- Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah SWT.

- Wanita yang bersalin dapat pahala 70 tahun solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah SWT bagi satu pahala haji.

- Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

- Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin, ia dikira sebagai mati syahid.

- Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.

- Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya yang menangis maka Allah SWT beri satu tahun pahala solat & puasa.

- Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 tahun setengah, maka malaikat di langit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

- Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

- Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan oleh Allah SWT akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah SWT beri 12 tahun pahala ibadat.

Nak berkenalan dengan anak saya?
Ini HUMAIRA, anak perempuan saya.

p.s. Ummi, tak kira lah sama ada along dah jadi ibu ke belum .. ALONG SAYANG UMMI SANGAT-SANGAT. Terima kasih sebab lahirkan along. :D *wink wink

Setiap Yang Hidup Pasti Akan Merasai Mati

Bunga yang bakal MATI

Cuba tengok pokok-pokok di sekeliling awak ... berapa lama jangka hayat mereka? Dan berapa lama jangka hayat kita? Hmmm, wallahualam. Tak mampu nak bagi jawapan. Beberapa hari lepas, ayah saya ada pegang satu borang. Tak berapa nak faham apa fungsi borang tersebut tapi ia memang berkait dengan KEMATIAN. Tiba-tiba tergerak hati nak cakap :-

SAYA : Ummi, abah, kalau along mati, along nak ummi dengan abah tanam mayat along dekat sebelah kubur tok ki belah ummi. Boleh, tak?

PARENTS : Hmmm, kan dah penuh.

SAYA : Alaaa. Kalau dah penuh, tanam lah mayat along dekat sebelah tok ki belah abah. Boleh, kan?

PARENTS : ..... *diam seribu bahasa

Kebanyakan orang kurang suka bila saya bercakap pasal mati, walaupun mengingat kematian itu adalah satu perkara yang wajib kita buat. In pendapat saya. OKAY? Yelah, siapa yang nak orang yang dia sayang mati, kan? Semalam, saya ada cakap dengan sorang kawan saya ... dia marah. Dia cakap, "Jangan cakap macam ni, boleh?" Hmmm, saya bukan mendoakan kematian saya cuma saya takut. Lebih-lebih lagi bila saya ada baca tentang :-

Sebuah hadis Nabi SAW yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a, bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : "Bahawa malaikat maut memerhati wajah manusia di muka bumi ini tujuh puluh kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang gelak-ketawa. Maka berkata Izrail : Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah SWT untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok dan bergelak-ketawa."

1 hari = 24 jam ... 24 jam = 1440 minit ... kiranya dalam masa 1 hari, setiap 20 minit, malaikat Izrail akan memerhati wajah kita. SETIAP 20 MINIT ... cuba bayangkan.

Rasulullah SAW pernah ditanya : "Siapakah orang yang beriman yang lebih bijak? Jawab baginda : Mereka yang lebih banyak mengingati mati dan lebih banyak persediaannya kepada perkara selepas mati, mereka itulah yang lebih bijak." (Hadis riwayat ibn Majah daripada Ibnu Umar r.a.)

Firman Allah SWT yang bermaksud : "Tiap-tiap umat mempunyai ajal, maka apabila telah datangnya ajal mereka tidak dapat mengundurkannya barang sesaat pun dan tidak dapat pula mempercepatkannya." (Surah al-A'raf ayat 34)

If i getting close to my death, let me :-

1. APOLOGIZE TO ---> MY PARENTS, MY FAMILY, MY RELATIVES, MY FRIENDS, MY TEACHERS, MY LECTURERS, AND ALL HUMANS.

2. TELL THEM THAT I LOVE THEM ---> MY PARENTS, MY FAMILY, MY RELATIVES, MY FRIENDS, MY TEACHERS, MY LECTURERS, AND ALL HUMANS.

That's all, thank you for reading.

p.s. Ummi, abah, along sayang ummi dengan abah. :D

Wahai PEREMPUAN, Sila Jaga Hati Anda Sebaik-baiknya



PEREMPUAN VERSUS LELAKI

Eh eh, jangan salah faham. Bukan niat nak gaduh ... cuma mahu menasihati sesama manusia. Ingin diingatkan kepada semua yang bergelar PEREMPUAN, sila jaga hati anda sebaik-baiknya. Dan ingin ku seru kepada yang bergelar LELAKI, sila berhati-hati dalam mengeluarkan kata-kata dari lidah yang tidak bertulang. Straight to the point, post saya kali ini akan mem-BINCANG-kan tentang 'BILA LELAKI CAKAP SAYANG ... ' :-

1. BILA LELAKI CAKAP SAYANG ... jangan yakin pada sayang mereka selagi tidak dibuktikan dengan ikatan perkahwinan.

2. BILA LELAKI CAKAP SAYANG ... jangan terlalu percaya pada lidah yang tak bertulang.

3. BILA LELAKI CAKAP SAYANG ... jangan buktikan cinta dengan cara haram.

4. BILA LELAKI CAKAP SAYANG ... jangan terlalu yakin yang mereka akan setia.

5. BILA LELAKI CAKAP SAYANG ... jangan mudah terpedaya dengan janji manis mereka.

6. BILA LELAKI CAKAP SAYANG ... jangan terlalu yakin yang mereka tak akan cari orang lain.

7. BILA LELAKI CAKAP SAYANG ... jangan cuba ambil kesempatan atas kebaikan mereka.

8. BILA LELAKI CAKAP SAYANG ... jangan yakin yang perasaan tak akan berubah.

9. BILA LELAKI CAKAP SAYANG ... jangan fikir mereka tak berbohong.

10. BILA LELAKI CAKAP SAYANG ... jangan terlalu ingat mereka serius.

p.s. Specially for girls who are not married yet. :D Jangan marah-marah, guys.

Sebab Kenapa MATEMATIK Itu Menarik Di Mata Saya

I LOVE YOU

Bila asyik menghadap nombor, mata pun kadang-kadang jadi pening ... tapi andai kata soalan yang keluar sebijik macam gambar, dah tak pening dah. HAHA! Nice, kan?

Dengan adanya MATEMATIK ... kadang-kadang perasaan CINTA boleh diungkapkan. Percaya, tak? Tak kisah lah awak percaya ke tak, awak kena baca sampai habis. Sebab sekali masuk bab cinta, awak dah tak boleh keluar. MATEMATIK boleh ungkapkan CINTA dengan cara :-

1. ONE FOUR THREE

Memanglah 143 digunakan untuk banyak ayat seperti I LOVE YOU, I MISS YOU and I HATE YOU .. tapi kebiasaannya digunakan untuk ayat yang mampu mengukir senyuman. HAHA! Seperti I LOVE YOU .. kalau rasa macam nak romantik terlebih, boleh lah guna 143. :D

2. Bilangan kuntuman bunga MAWAR

Orang kata, bukan saya kata .. bilangan kuntuman BUNGA ROS mempunyai maksud yang tersendiri. Nak tahu apa maksud dia? Hmmm, kalau 3 kuntum = I LOVE YOU, 5 kuntum = I LOVE YOU SO MUCH, tapi tak tahu betol ke tak. Nak kepastian, sila tanya MR. GOOGLE sendiri lah. HAHA! :P

3. MASA dengan si dia

MASA? Eh, still berkait dengan MATEMATIK, okay. HAHA! Cuba korang kira masa yang korang peruntukkan dengan si dia .. hargai lah masa-masa itu kerana sememangnya masa yang diluangkan itu dah takkan boleh undur. :)

4. Soalan MATEMATIK

1+1 = 2, 2 mata merenung awak.

12+12 = 24, 24 jam fikir tentang awak.

3+4 = 7, 7 hari merindui awak.

1+11 = 12, 12 bulan tersebut-sebut nama awak.

Dan 1+0 = 1, 1 hati kecil berdoa agar awak takkan lupakan saya.

p.s. Aik? Tiba-tiba cakap pasal CINTA buat aku loya.

Saya Nak Samsung Galaxy S 2 ... Boleh Bagi Tak?

Already fall in love with 'him' ... HAHA!
Meh meh kita usha dia punya specification ... JOM TERJAH.

So ... apa pendapat awak?

p.s. Sedang cari pengganti untuk W995. :D

Wah, Bila Nak Kenal Dengan Mak Mertua?

Saya Sayang MAK MERTUA Saya, HAHA! :D

Amboi, gatal nak me-NIKAH nampak. Calon dah ada ke? Ops ... itu rahsia saya. :D Mana boleh bagitahu awak, malulah saya. Hmmm, nak buat persediaan untuk jumpa bakal mak mertua? Adoi, macam mana macam mana? Persediaan yang macam mana? Mana lah saya tahu, saya mana ada mak mertua lagi ... bakal mak mertua ada lah. Siapa? Aish, mana lah saya tahu. Jodoh kan di tangah Tuhan. HEHE! Cuma GET READY FROM NOW lah. 6 tips apabila berjumpa dengan BAKAL MERTUA :-

1. TANYA KHABAR

MERTUA : Jemputlah masuk.

SAYA : Hmmm, mak cik sihat? Pak cik sihat?

MERTUA : Sihat, alhamdulillah.

2. SOPAN SANTUN

Awak, jangan lah tunjuk sangat perangai tak senonoh ... berlakon lah sikit. Tapi still jadi diri sendiri, ye. :D Nanti kalau nampak sangat perangai tak senonoh, ada yang kena REJECT jadi menantu. Aish, minta dijauhkan lah kan? HEHE!

3. JADI DIRI SENDIRI

SI DIA : Eh, apa kena dengan GF/BF aku ... tiba-tiba jadi lain.

Sah-sah awak berlakon jadi orang lain ... tak payah lah, jadi diri sendiri sudah. OKAY? Nanti bila sekali awak dah jadi orang lain, sampai bila-bila awak kena berlakon jadi orang lain. Aish, penat lah berlakon. x_x

4. HORMAT

Hormat ini menyeluruh, kita kena hormat pada semua orang di sekeliling kita. Apa perasaan awak kalau orang lain tak hormat awak? Awak suka, ke? Kalau saya lah ... saya MARAH. Jadi, kalau nak orang hormat awak, sila lah hormat orang lain. OKAY?

5. JANGAN TERLAMPAU JUJUR

Jujur itu memang baik ... tapi jangan lah terlampau jujur. Contohnya :-

MERTUA : Makan ikan, tak? Kalau tak makan, nanti boleh masak lauk lain.

SAYA : Hmmm, masak lah lauk lain. Tak suka sangat makan ikan.

Adoi, jawapan apa lah yang awak bagi ... GRRR! Lain kali jawab ...

SAYA : Makan apa-apa pun. Nak saya tolong?

Fuh, kalau jawab yang macam tadi ... sejuk hati MERTUA dengar. :D

6. JANGAN BANYAK SONGEH

SAYA : Hmmm, lauk lain ada tak? Saya tak makan sangat lauk ikan.

Adoi, memilih punya manusia. Hmmm, HATI-HATI! Anda akan dipandang serong oleh orang di sekeliling anda. Even kita tak suka dengan sesuatu pun, jangan lah tunjuk sangat. Cakap sayang dekat si dia kan, so terima apa yang ada. OKAY?

p.s. Jangan lupa praktik. OKAY?

Mereka Adalah SEGALANYA Buat Saya

Wah, besarnya gambar. HAHA! Comel, kan?
Cuba teka saya yang mana satu ... ???

Hari ini, saya akan bercakap tentang FAMILY. I'm so ECITED now! HAHA! Miss them damn much. :D Especially MY PARENTS. Dalam apa-apa hal melibatkan kehidupan seharian, saya akan refer pada MY PARENTS sebab mereka adalah orang yang paling penting dalam hidup saya. Contohnya :-

ME : Ummi, abah, basikal dah sampai. Tadi GDEX hantar.

MY PARENTS : Baguslah. Nanti hati-hati. Jangan sampai jatuh. Nanti kalau luka, susah.

ME : Okay, ummi. Okay, abah.

HAHA! Seriously, macam umur 9 tahun lah. Tapi hakikatnya, dah umur 19 tahun. Kelakar lah. Dah dah, hari ini saya akan berkongsi tentang beberapa HADIS yang berkait dengan FAMILY :-

1. Keredhaan Allah SWT terletak pada keredhaan kedua ibu bapa. (HR Al-Hakim)

Hmmm, jadi untuk dapat keredhaan Allah SWT, kita kena dapat keredhaan ibu bapa kita. Macam mana nak dapat? Berbuat baik lah dengan PARENTS awak. Contohnya :-

- call tiap-tiap hari. GF/BF boleh call, tapi parents? Tepuk dada, tanya hati. Okay?

- doakan mereka setiap kali lepas solat. Takkan nak doa untuk kita sorang, parents kita? Takkan nak masuk syurga sorang-sorang, parents kita? NAUZUBILLAH.

- bercakap dengan lemah-lembut. Dengan GF/BF boleh cakap lemah-lembut, bak kata orang pijak semut pun tak mati tapi bila dengan parents?

2. Jangan mengabaikan kedua ibu bapa. Barangsiapa mengabaikan orang tuanya, maka dia kafir. (HR Muslim)

Betol apa orang cakap, seorang IBU boleh jaga berbelas-belas anak ... tapi berbelas-belas anak boleh ke jaga seorang IBU? Kalau boleh, kenapa wujudnya RUMAH ORANG TUA-TUA? Sesibuk mana pun kita, sekaya mana pun kita, kita takkan jadi kita yang sekarang tanpa PARENTS kita.

3. Ibu mertua kedudukannya sebagai IBU. (HR Tirmidzi dan Ahmad)

Macam mana kita hormat ibu kandung kita, macam itu lah kita kena hormat ibu mertua kita. Pernah baca kisah Alqamah? Ini lebih merujuk kepada perempuan lah. Jadi kepada perempuan-perempuan di luar sana, sama ada yang dah berkahwin atau bakal berkahwin, jangan lah buat suami awak lebihkan awak berbanding ibu dia. Faham? Jadikan kisah Alqamah sebagai teladan kita bersama.

Cukuplah sekadar berkongsi pendapat. Kita jumpa di lain masa, okay? Harap kita sama-sama dapat mengambil sedikit ilmu di malam yang indah ini. HAHA!

p.s. Agak-agak bila MR. AYAM nak kenalkan mak mertua, ek? HAHA!

Surat Buat MR. AYAM dari MRS. AYAM : Saya Minta Maaf.



Toink toink ... Ada surat untuk awak, MR. AYAM.

Ke hadapan MR. AYAM yang saya kasihi,

Saya nak minta maaf sebab :-

1. Buat status yang macam .... T_T

I think I should not write like this ... I'm sorry. I know that it is my fault. I just want to let you know that I am angry with you. I can't be matured like the other girl that you know. Even I am 19 years old but sometimes I doesn't look like a girl aged 19 years old. It is me.

2. Marah-marah dan salahkan awak.

I do not mean to do that, to say something like that last night ... I'm sorry. You are the one who make me angry, so ... I should be like that last night. Right? Yeah, don't blame me and don't blame you. So? Who will I blame?

3. Selalu cari gaduh dengan awak dan selalu kacau awak tidur.

Still remember what you've said before ... "KALAU AWAK TAK KACAU SAYA TIDUR, SIAPA LAGI NAK KACAU" :D ... Go and ask another girl lah. HUH! Hmmm, of course I will. I am the bad girl who like to disturb people around me. Even you always told me to be a good girl but I'm still be a mischievous girl.

p.s. You are allowed to reveal your identity, MR. AYAM. :D Do you really dare?

Apabila Si Dia Jauh Di Mata Tapi Dekat Di Hati

SWEET picture, right?
This is my wallpaper phone right now, i made it by myself.
Mr. AYAM and me.

BERJAUHAN. Pada pendapat saya, ini adalah perkara biasa bagi kita sebagai manusia. Yelah, takkan lah nak berkepit 24 jam, kan? Adoi, rimas lah. Dah lah berjauhan, busy pulak. Hmmm, memang merana lah. Okay, takpe takpe. Jalan penyelesaian ada di hadapan. Hari ini saya akan berkongsi tips untuk ... hilangkan rasa rindu pada SI DIA bila berjauhan :-

1. C.A.L.L.

Lah, kalau rindu, call lah si dia. Apa yang susah? Just tell him/her that u miss him/her. Then, end call. FINISH! Tapi kalau jadi macam ini ... 'Asyik saya yang call dia, dia tak call saya pun' ... Okay, just break up! HAHA! :D Buat apa nak rindu orang yang tak rindu kita, kan?

2. T.E.X.T.

Dah lama tak contact? Okay, jom text. Bukan nak text 24 jam, cukuplah sekadar 2 3 kali berbalas message. Kan? Untuk hilangkan rindu ... :D tak luak pun kredit ... sebab kita kan dah 8pax or activ10 number si dia. Last sekali, cakaplah 'SAYA RINDU AWAK'. Terubat lah rasa rindu itu, biarlah sikit pun.

3. Baca message si dia yang lepas-lepas

Inilah gunanya message dalam phone yang tak di-DELETE. HAHA! Time bosan, baca. Time rindu, baca. Tak dapat tuan punya message pun takpe, cukuplah hanya sekadar message. :D Dan mesti korang akan senyum sorang-sorang macam kerang yang busuk lagi hanyir. HAHA!

4. Tengok GAMBAR si dia

Bak kata orang lah, tak dapat tengok tuan punya badan, tengok gambar pun jadilah. Tapi jangan lah asyik sangat, kang orang dalam gambar kenyit mata, terkejut mengalahkan beruk korang. HAHA! Terus kena heart attack. Sambil tengok, mulut korang pun akan berbunyi :-

Bagi si lelaki : "Comel lah pulak aku tengok awek aku, hmmm ... "

Bagi si gadis : "Eh, lama-lama tengok, nampak hensem lah pulak pakwe aku ... "

5. Tengok wall FB si dia

Even si dia tak online pun, korang tetap jadi stalker yang setia. Kalau boleh, nak baca setiap post yang ada dari sekarang sampai hari first si dia join facebook. Yelah, nak stalk siapa lagi kalau bukan stalk orang yang kita sayang, kan? HAHA! Tapi kadang-kadang ... ini boleh akan memanaskan hati kita bila kawan si dia menge-POST something yang boleh buat kita rasa panas hati. Adoi, lain pulak jadinya.

p.s. Ini adalah berdasarkan pengalaman saya, HAHA! Dan saya yakin, korang pun sama. :D

Maaf, Sila Ke Bahagian 'REJECT SHOP'

LELAKI OH LELAKI

Sebagai perempuan, kita kena berhati-hati dalam memilih calon suami. Bukan nak pilih yang handsome, kaya, pakai kereta mewah, cuma nak pilih yang ... Tipulah kalau ada yang tak nak lelaki handsome + kaya, saya pun nak ... Tapi bila fikir, apa guna kalau perangai dia ... Dah dah dah, straight to the point lah ... hari ini kita akan membincangkan tentang CIRI-CIRI LELAKI YANG PERLU DI-REJECT DARI MENJADI CALON SUAMI ... Antaranya ialah :-

1. Suka berdua-duaan

B : Sayang, esok kita keluar, ek. I nak ajak U tengok wayang.

G : Oh, yeke? Nak ajak siapa lagi?

B : Kita keluar berdua dah lah. Baru romantik.

Tuttt, anda di-REJECT.

2. Suka melengah-lengahkan solat

G : U dah sembahyang ke belum?

B : Belum. Kejap lagi lah. Lagipun awal lagi, kan?

Tuttt, anda di-REJECT.

3. Suka pegang-pegang

G : Kita nak lintas jalan or guna jejantas?

B : Kita lintas jalan lah. Meh I pegang tangan U. Kang apa-apa jadi, susah lak.

Tuttt, anda di-REJECT.

4. Suka elak diri bila ajak jumpa family

G : U free tak esok?

B : Kalau untuk U, 24 hours I free. Kenapa?

G : Parents I ajak U lunch. So, boleh lah kan kita lunch sama-sama, kan?

B : Ops, sorry sayang. I baru teringat yang I ada meeting tengah hari esok. Maybe I tak keluar lunch.

Tuttt, anda di-REJECT.

5. Suka pinjam duit

B : Hmmm, sayang. I pinjam duit U dulu, boleh tak? Nanti bila dah dapat gaji, I bayar lah.

G : Yang lepas pun U tak bayar lagi, nak pinjam lagi?!

B : Ala, takkan dengan I pun nak berkira.

Tuttt, anda di-REJECT.

When U said, DO YOU LOVE ME and I said, I DO

A secret between us ...

video

Love to hear this song ...

video

I DO LOVE YOU, MUMMY & DADDY.

p.s. have a nice trip here. :D

Saya Budak Baru Belajar, Kalau Salah Tolong Tunjukkan


I KNOW WHO I AM. Masih banyak yang perlu dipelajari sebagai seorang BLOGGER. Rasanya tak perlu malu bila ditegur tentang apa yang kita buat ... sebab dengan cara itu, kita boleh berubah ke arah yang lebih baik.
Mahu dengar cerita? Ini Fatin Mira mahu kongsi 1 cerita. Someone already give me a comment on a post in my blog ... i accept it! Thanks, buddy ... but i'm not really understand on what you have said before. It sounds like, "kalau boleh, simplekan sikit blog sebab orang nak baca serabut sikit (banyak) ... sometimes less is more".

Kepada AcikCatering : Boleh terangkan dengan detail, tak? Kadang-kadang saya pending sikit ... saya memang minah blur. Harap maaf, ye.

Kalau ada kawan-kawan yang faham, tolonglah terangkan apa silap saya. Saya akan cuba baiki A.S.A.P. Betol, tak tipu punya lah. Saya cuma kurang faham ... "apa yang serabut?".

Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Saya budak baru belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan.

p.s. Saya buta IT, harap maaf. :D

Saya Bahagia Bila Bersama Mereka

KAWAN SELAMANYA.

Inilah RUMAH SEWA kami. Yang di atas adalah sebahagian dari ahli rumah. Tinggal di sini seramai 9 orang ... mana 3 orang lagi? 1 orang = saya, 1 orang = tak sempat nak masuk sebab tak sedar orang tengah bergambar dan 1 0rang = balik rumah ...

KOSONG? Buat masa sekarang, yeah ... tapi untuk 2 bulan lagi, TAK! Kami akan daftar masuk rumah mungkin 3 hari awal dari tarikh daftar masuk U. Sebab kami EXCITED nak buat preparation di rumah baru. HAHA! Semangat 1 rumah ... itu penting.

Nama? Nak tahu? Hmmm ... OKAY OKAY OKAY, saya kasi tahu. Bermula dari kiri kamu ... SYAH, IDA, NABILAH, FAZLIN, JAMILAH DAN CHE MIRA. Yang lagi 2 orang, nama ... SHAFIRA & SYIFA. Berminat? Hmmm, semua dah berpunya lah. Kepunyaan PARENTS mereka. HAHA!

Berapa sewa rumah? Kalau saya kasi tahu ... please lah buat muka TERKEJUT. RM130 untuk satu kepala ... RM1170 untuk SEMBILAN kepala. Tuan rumah, tahniah sebab berjaya memenangi RM1170 setiap bulan. HUH! Kang nak kahwin dengan tuan rumah sewa lah, duit masuk tanpa perlu kerja. Senangnya hidup ... yang penting ada duit untuk beli rumah. :D

p.s. Kami dikekelingi JEJAKA-JEJAKA bujang di kanan dan kiri rumah. *gatal

Bila Si Gadis Yang Gelabah Bersama Si Jejaka Yang Tenang

Gelabah + Tenang = Perfect.
Saling melengkapi, kan?
Saling melengkapi ... mendalamnya maksud.
Apa tujuan kita bercinta?
Bagi saya ... tujuannya adalah untuk melengkapi hidup kita ...

LIKE US, MAYBE!
AYAM seorang yang tenang ... even saya tengah marah dia pun ... dia macam NO FEELING!
That's why lah dia cakap saya gelabah ... asyik nak marah dia.

Contohnya ...
Saya kata, "JANGAN GELAK TIME SAYA CAKAP LAH, SAYA BUKAN BUAT LAWAK. BE SERIOUS, PLEASE"...

Dia kata, "OKAY OKAY, TAK GELAK. MEMANGLAH AWAK TAK BUAT LAWAK, TAPI AWAK YANG LAWAK"... Dan dia still lagi gelak.

Saya kata, "KAN ORANG DAH CAKAP JANGAN GELAK!"...

Dia kata, "AISH, JANGANLAH NAK MARAH-MARAH. DAH LAH MALAM, ORANG LAIN NAK TIDUR. XYAH LAH NAK JERIT-JERIT"...

Dia tak marah pun bila saya marah dia ...
Cuma sesekali akan jadi tegas terutama bila ...

Contohnya ...
Saya kata, "ESOK SAYA ADA EXAM"... dia kata, "WHAT? EXAM?"...

Saya kata, "YES!"... dia kata, "ESOK ADA EXAM?"... dan dia ulang beberapa kali ... itu tandanya dia nak marah saya ... dan bermulalah episod MEMBEBEL ... HAHA!

Dia kata, "ESOK ADA EXAM TAPI AWAK BOLEH MAIN-MAIN dan BLA BLA BLA BLA.... PUKUL BERAPA EXAM?"...

Saya kata, "PUKUL 9"... dia kata, "PUKUL 9? PERGI TIDUR SEKARANG."...

Nampak, tak? Itu adalah arahan dari si jejaka.
Sebab ... at that time, already 2:30 a.m. HAHA!
Even dia dah nak tidur pun, dia sempat lagi mem-BEBEL macam mak nenek.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
adakah kami saling melengkapi? WALLAHUALAM. :D
Sesungguhnya jodoh itu di tangan Tuhan.

Someone had posted something on facebook , it sounds like ... "Adakah kamu tertarik dengan orang lain tapi setia dengannya tanpa penyesalan? Jika demikian, itulah CINTA"... It sounds nice ... it shows the meaning of being loyal. Tak kisah lah berapa lama pun hubungan itu, yang penting kena ada 3 perkara. SETIA, JUJUR dan PERCAYA. INSYAALLAH, kekal ke akhir hayat. Dan saya percaya dengan 3 perkara itu.

p.s. BF/GF yang baik ialah seseorang yang mampu menjadi KAWAN BAIK kita. :D

Awak CERDIK? Apa Buktinya?


Otak KANAN dan otak KIRI. Siapa lebih CERDIK? Siapa lebih PANDAI? CERDIK? PANDAI? KURANG CERDIK? KURANG PANDAI? Bila asyik melayan FACEBOOK.COM, aku mula berfikir. ISLAM ITU INDAH bila kita betol-betol menghayatinya. Allah SWT kurniakan OTAK untuk berfikir, bezakan mana yang baik dan yang buruk. Nah, di situ boleh nampak ke-PANDAIAN-nya! Tak guna lah kalau awak berjaya di dunia tapi di akhirat awak gagal. Ke-PANDAI-an awak hilang di mata saya. MAAF.

Sabda Rasulullah SAW :

"Orang yang paling CERDIK ialah orang yang sentiasa mengingati MATI." (Riwayat Ibnu Majah dan Ibnu Abidunya)

Kenapa begini? Sebab ... macam yang kita sedia maklum, hidup di DUNIA hanyalah SEMENTARA. Saya tekankan sekali lagi, SEMENTARA! Sebagai orang Islam, itu adalah benda wajib yang kita kena tahu. Alam lain bakal kita tempuhi ... dan kalau lah, awak seorang yang cerdik pandai ... kalau lah, awak seorang yang mempunyai otak ... CUBA FIKIR ... masa di dunia, awak ada bekalan. Untuk makan, ada makanan ... untuk belajar, ada ilmu ... Untuk tidur, ada rumah ... untuk berpakaian, ada pakaian ... Itu kalau di DUNIA ... macam mana dengan akhirat? Mestilah perlukan BEKALAN sama macam kita perlukan bekalan di dunia.

Apakah bekalan itu?
Bekalan itu ialah AMALAN kita di DUNIA.

Amalan pertama, SEDEKAH. Atau lebih mendalam lagi, membelanjakan harta pada jalan Allah SWT. Dan yang paling penting ialah IKHLAS. Tak perlu nak menunjuk sangat lah sebab harta yang awak dapat, datang dari siapa kalau bukan dari Allah SWT. Kalau Dia nak tarik kekayaan & kesenangan yang Dia bagi, sekelip mata Dia boleh buat. Ingatlah, KUN FAYAKUN.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Amalan kedua, MENIMBA ILMU. Dalam Islam, ILMU agak lah di-PENTING-kan. Nak bukti? Daripada Abu Darda' r.a berkata : Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda :

"Barangsiapa yang menjalani 1 jalan ilmu bererti ia telah menjalani satu jalan daripada jalan-jalan SYURGA. Sesungguhnya para malaikat menghamparkan sayapnya kerana redha bagi orang yang menuntut ilmu. Dan sesungguhnya orang yang ada di seluruh lapisan langit dan bumi meminta ampun bagi orang yang alim sehingga ikan yang ada di laut. Dan sesungguhnya kelebihan orang yang alim atas orang yang abid seperti kelebihan bulan punama atas sekalian bintang-bintang. Dan sesungguhnya ulama' itu pewaris Nabi-nabi. Dan para nabi itu sebenarnya tidak mewariskan dinar (wang emas) dan dirham (wang perak) tetapi yang diwariskan oleh mereka ialah ilmu. Maka barangsiapa mengambil ilmu bererti ia telah mengambil habuan yang paling sempurna."

SEE! Boleh nampak tak kepentingan ILMU di situ? Tak kisah lah ilmu apa, asalkan ilmu yang ber-MANFAAT. So, tak semestinya ilmu dunia ... sebab tak semestinya kalau kita berjaya di dunia, kita akan berjaya di akhirat. RIGHT? That's why lah saya pernah PAKSA adik saya masuk SEKOLAH PONDOK. Sebab dia lemah sikit bab belajar ... jadi apa salahnya kalau dia dalami ilmu agama, kan? Kot kot lah jadi USTAZAH. Sejuk perut ummi. :D Tapi dia macam tak berminat ... dia lagi minat kemahiran. So takkan nak paksa lebih-lebih, even parents aku pun tak paksa. Kang kalau paksa-paksa sangat, jadi lain lak. Just accept her decision, and respect it.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Amalan ketiga, DOA ANAK SOLEH/SOLEHAH. So ... kita boleh nampak di sini peranan kita sebagai parents. PARENTS? Errr, okay. HAHA! Didikan agama yang secukupnya perlu diberikan kepada ANAK-ANAK. For me, mempunyai ANAK yang SOLEH/SOLEHAH ialah harta yang paling bernilai. And i hope i can be like that, INSYAALLAH.

Jadi ..... dengan otak yang ada, gunakanlah dengan sebaik mungkin. Manfaatkanlah ia ke arah jalan yang benar. Itulah ORANG YANG PANDAI. Itulah ORANG YANG CERDIK. Tika menuntut ilmu ... selitkan sekali dengan ajaran agama Islam. Kerana tanpa bimbingan agama, SESAT. Inilah kelebihan ISLAM. :D

p.s. Tuntulah ilmu sampai ke negara China. SILA FAHAMI MAKSUD TERSIRAT.