Hamba Yang Lemah

Hari ini hari yang agak baik untuk aku, MUNGKIN! Dari tadi aku asyik dengan koleksi CERPEN di iluvislam.com. Buat aku mengenang tentang diri ini. Yang sentiasa khilaf dalam hidup. YA ALLAH, aku memohon keampunan pada-Mu. Apa guna ilmu yang ada jika tidak dikongsi, kan? Aku ada terbaca tentang ...

Dalam hadis Nabi S.A.W. disebutkan :

Orang yang meninggalkan solat lebih besar dosanya dibandingkan dengan orang yang membakar 70 buah al-Quran, membunuh 70 nabi, dan bersetubuh dengan ibunya di dalam Kaabah. Dalam hadis yang lain disebutkan bahawa orang yang meninggalkan solat sehingga terlewat waktu, kemudian ia mengqadanya, maka ia akan disiksa dalam neraka selama satu huqub. Satu huqub adalah lapan puluh tahun. Satu tahun terdiri daripada 360 hari, sedangkan satu hari di akhirat perbandingannya adalah SERIBU TAHUN DI DUNIA.

Nauzubillah min zalik. Sedangkan air panas pun dah buat kulit aku jadi merah ... Inikan pula NERAKA. Bila kita solat, kita kena khusyuk ... tapi aku? Bila kita solat, kita tidak boleh memikirkan perihal dunia ... tapi aku? Apabila kita teringat akan perihal dunia sedang bibir memuji kebesaran-Nya, Allah S.W.T. akan berkata dengan nada yang sedih :

"Yang mana lebih penting? Aku atau perihal dunia yang kau ingat itu?"

Kemudian apabila kita teringat lagi perihal dunia buat kali kedua setelah datangnya khusyuk, Allah S.W.T. akan bertanya soalan yang sama buat kali kedua. Dan apabila kita teringat perihal dunia buat kali ketiga, Allah S.W.T. tidak akan bertanya lagi. Jika Allah S.W.T. sudah tidak hiraukan kita lagi, adakah solat yang kita laksanakan akan diterima?

Jika kita tiada Allah S.W.T., kita tiada apa. YA ALLAH, bawalah hatiku dekat dengan-Mu. Janganlah Engkau tarik hidayah yang telah Engkau kurniakan kepadaku. Aku takut, YA ALLAH. Aku takut akan azab siksaan-Mu. Soleh di sisi Maha Pencipta bukan semudah soleh di mata manusia.

Dengan ini, marilah kita dekatkan diri dengan Maha Pencipta. Kita kena cari hidayah itu, bukan tunggu ia datang. Bersama-samalah kita menjadi umat Islam yang sejati. Bukan Islam pada nama .. bukan Islam pada IC.

p.s. masih belum terlambat.

All About Me

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH
Wanna know about me???
Here i come.

Saya tinggal di 544-1 Kg Telaga Papan,
24300 Kerteh, Kemaman,
Terengganu Darul Iman.
Di sini lah saya dibesarkan oleh keluarga saya yang tersayang.

Saya memulakan persekolahan di Sekolah Kebangsaan Kerteh ketika berumur 7 tahun ...
dan menamatkan persekolahan di sini ketika berumur 12 tahun ...
Macam yang sepatutnya lah, lepas UPSR.

Then, saya meneruskan alam persekolahan di SMK Mak Lagam ...
atau lebih dikenali dengan TESMAL.
TESMAL ialah singkatan bagi Terengganu Elite School of Mak Lagam.
Saya menuntut di sekolah ini dari tingkatan 1 hingga tingkatan 5.
Still macam yang sepatutnya, lepas SPM lah.

Untuk masa sekarang, saya menuntut di UiTM Jengka.
Yeah, UiTM DI HATIKU.
HAHA!
DIPLOMA KEJURUTERAAN AWAM menjadi pilihan saya.
Nak jadi ENGINEER ke???
Hmmm, maybe yes. INSYAALLAH.
Pray for me, ek???
^_^

p.s. That's all about me and my education flow. What about you???

Kad Raya


Kawan-kawan, HEHE! Awak dapat kad raya??? Saya dapat. Wanna know from who??? GUESS WHO. Of cos lah, ARIF ZAKWAN. He wishes "SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN ... UNTUK ALONG YANG TERSAYANG" to me. Wah, betapa romantiknya dia. That card is belong to me. Nice, right???

He was just 6 years old but he looks so SWEET. I wanna have someone like him in my life. Macam mana saya didik adik saya ... macam itu lah ... CHARACTERICTICS OF MY PRINCE CHARMING. I hope so ...

KNOW MORE ABOUT ISLAM

NON-SMOKING

HANDSOME

CLEVER

ROMANTIC

SWEET

DO NOT SKIP FAST

NICE

DO NOT LEAVE PRAYERS

KHATAM AL-QURAN

LOVE ME A LOT

RESPECT TO MY FAMILY

HAVE A BRIGHT FUTURE

HAVE A JOB

HAVE A HOUSE

HAVE A CAR

and bla bla bla bla ....

p.s. see, memang saya banyak sangat songeh, kan? HAHA! well, banyak songeh is me.

Saya Sayang Lelaki Ini



GOOD MORNING. Wanna know who is this??? He is my lovely handsome boy. I love his smile damn much. Are you fall in love with him??? No no no, you can't. He is mine.

His name is ARIF ZAKWAN BIN MAT RABI. He is my lovely younger brother. He was born on 17 February 2005 in Hospital Kemaman. Now, he is 6 years old. Known as very talkative boy and good boy. I had many sweet memories with him.

I will do everything for him. For the example, when he asks me to buy him marshmallow then I will buy for him without any objection. When he asks me to go to the beach, I will take him to the beach. Can you see how much i love him??? Yes, i love him damn much. He is my only one brother I have.

I will take care of him until my last breath. INSYAALLAH. I hope he will be a good boy, one day. A good son, a good husband and a good muslim. And that is my responsibility to guide him.

p.s. ARIF ZAKWAN, you make my life perfect with your smile.

Balik Kampung

26 AUGUST 2011

I'm waiting for that day and now ... already 26 AUGUST! HAHA! Tonight, i will back to my hometown, KERTEH. Do u know where is KERTEH? Kerteh located in the district of Kemaman in Terengganu. I miss my family damn much!

Now, i'm alone in my room because my room mates already back to their hometown. Actually ... aku bukan tak nak balik awal, memang aku nak sangat. Tapi aku silap beli tiket 26 OGOS. Kalau ikutkan, patut beli tiket 25 OGOS. HUH! Konon budak baik lah sangat, kan. Lastly, padan muka.

Tonight, aku naik bas dengan kawan-kawan TERENGGANU aku. Makin terasa perasaan sebagai seorang perantau. Especially bila dengar lagu 'BALIK KAMPUNG' by SUDIRMAN.

To all my readers. Anyway, aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA. Minta maaf kalau ada silap dan salah. Hati-hati di jalan raya, dan jangan main mercun. Kalau nak main pun, main mecun bawang SAHAJA. HAHA!

p.s. nak angpau, mari rumah. OKAY? ^_^

LELAKI


SELAMAT PETANG. Hmmm, lelaki is equal to boy and man. For me, it's hard to believe them. Seriously! Sebab gigi mereka menjadi lebih lembut dari lidah bila berkata-kata. SOMETIMES!

Orang cakap, kita perlu belajar dari pengalaman. Tapi aku belajar dari sekeliling. Kerana ia mengandungi lagi banyak fenomena. Aku tak meletakkan sepenuh kepercayaan kepada LELAKI. Nak tahu kenapa??? Hmmm, sebab aku tak tahu apa yang ada dalam otak mereka.

Sebagai contoh terdekat, hmmm. GUESS WHAT??? Aku ada sorang kawan dan baru-baru ini dia telah berkenalan dengan seorang LELAKI. That guy atau lebih dikenali dgn MR. T already have someone dah pun. Tapi MR. T layan kawan aku macam lebih dari seorang kawan. WAHAI LELAKI, ketahuilah anda bahawa hati perempuan ini lembut. Yes, i can see on her face betapa dia happy dengan MR. T. Bila dah rapat, tiba-tiba ... MR. T jadi senyap. Do U know why??? MR. T dah berbaik dengan kekasihnya.

And do u know what happen to my friend??? She hurts. LELAKI, kalau awak just anggap gadis itu kawan biasa ... JANGAN LAYAN MACAM LUAR BIASA. Ada beza, tahu tak??? Tolonglah PEKA sikit dengan perasaan orang. Semua ini buat aku mengenal LELAKI. And buat aku berhati-hati dengan kalian. I don't want to be one of the victim.

p.s. Kalau LELAKI boleh buat, PEREMPUAN pun boleh.

Demonstrasi Yang Sebenar

ASSALAMUALAIKUM, kawan-kawan.
This article already posted by me in facebook.
For now, i want to share with the other readers about this article.
It seems interesting to read and ... contemplated together.
So, let's join me to know better about this.


After returning from the anti-Jewish demonstrations ... an uncle talking to a young man about his experiences while waiting for a treatment at a clinic ... "I'm satisfied ...

Wanna know more??? Click HERE ...

p.s. Try to think, how can we help them??? Do we have the solution???

LOVE


SELAMAT PAGI
(^_^)V

L . O . V . E .
Memang tidak dinafikan bahawa tajuk ini amat amat HOT di kalangan remaja.
Do you agree about that?
Of course yes, right?
Sebab ini adalah KENYATAAN.
Come on lah, semua orang bercinta.
Cinta kepada Tuhan, cinta kepada ibubapa dan cinta kepada ...

Hmmm, lately saya selalu dengar tentang apa yang ...
Lelaki suka dan tak suka tentang perempuan ...
Amboi, banyak cantik muka awak!
Awak ingat saya suka sangat dengan perangai awak?
Eh, dengar sini baik-baik.
Perempuan pun ada TASTE, tahu tak!
Ada yang kami suka dan ada yang kami tak suka.

So, kalau awak rasa saya tak patut buat apa yang awak tak suka ...
Awak pun tak patut buat apa yang saya tak suka.
BARU ADIL, KAN?
Ini namanya HIDUP.
HAHA!

Nak tahu apa yang saya tak suka tentang LELAKI???
Saya tak suka bila awak ...

TINGGIKAN SUARA
Saya tahu awak lelaki, tapi no need to tinggi tinggi suara dengan saya.
Saya tak suka, rasa macam awak marah saya.

KONGKONG HIDUP SAYA
Saya pun nak buat keputusan sendiri, saya kan dah besar.
Boleh fikir mana baik dan mana buruk.
Saya tahu apa saya buat. Kalau salah, baru lah tegur.
Jangan asyik nak tentukan hidup saya.

CEMBURU BUTA
Saya tahu awak sayang saya, dan saya pun sayang awak.
Kan saya dah ada awak, takkan lah saya nak cari orang lain.
MELAINKAN, awak tak pandai jaga hati saya.

PANAS BARAN
Awak, saya cepat marah. Tapi saya cepat sejuk.
Boleh bayang tak kalau api bertemu api?
Mesti lagi marak, kan? Saya harap awak jadi air.

MEROKOK
Yang ini adalah PANTANG LARANG dalam hidup saya.
Saya tak suka LELAKI MEROKOK.
Apa lah sangat nilai rokok jika nak dibandingkan dengan awak.
Kalau awak dah pergi, siapa nak jaga saya?

MENIPU
Orang tua-tua cakap, jangan menipu.
Jadi awak jangan lah tipu saya. Saya tak suka orang tipu saya.
Sekali awak tipu saya, sampai bila-bila awak takkan dapat kepercayaan saya.

CURANG
Awak cakap sayang saya tapi sanggup awak curang dengan saya.
Manusia apa awak nih?
Tak pernah terfikir ke perasaan saya?
Otak ada, guna. Kalau awak boleh buat, saya pun boleh.

PENGOTOR
Awak, saya memang cerewet bab kebersihan dan kekemasan.
Saya tak suka something yang kelihatan agak kotor atau selekeh.
Yes, saya mengaku yang saya perfectionist.
So, harap awak faham.

SIBUK DENGAN KERJA
Hmmm, orang lain pun kerja jugak. Tapi ada je masa untuk SAYANG dia.
Luangkan lah sikit masa untuk saya.
Saya tak mintak lama, cuma 1 keping SMS utk 1 hari.
Means awak ingat saya.

SAYA BANYAK SONGEH?
Yes, memang saya banyak songeh dan memilih.
Ini adalah untuk my bright future.
OKAY?
Saya berhak mengatur hidup saya.
Dan saya yakin dengan jodoh saya.

Okay, got to go now.
SAHUR TIME!
>.<

p.s. Kalau nak saya pandai masak, pastikan diri awak mampu menjadi IMAM untuk keluarga kita.

My Sweet Sour Heart

ASSALAMUALAIKUM, kawan-kawan.
SELAMAT PETANG!
Kawan-kawan yang saya hormati.
Wah wah wah, rasa macam nak bagi syarahan.
HAHA!

Cerita tentang aku dan dia. Hmmmmm, panjang ceritanya. Saya sayang sangat dia. Dia pun sayang sangat saya. Kami saling menyayangi. Saya berkenalan dengan dia pada tahun 2009. Yes, saya masih ingat hingga ke saat ini. Akhir tahun 2009 menjadi detik cinta kami.

Sejak dari itu, saya menjaganya dengan sebaik mungkin. Bak kata pepatah Melayu, 'bagai menatang minyak yang penuh'. See, can you imagine that??? Saya takut orang ambil dia dari saya. Tapi pengalaman mematangkan saya. Saya mula berani berkongsi dia dengan kawan-kawan yang lain. Iaitu TIQA LIYANA, TAUFIQ dan HAMZAH. Saya mengaku yang saya perlukan kawan-kawan ini untuk membantu saya menjaga dia.

Sehingga ke hari ini, saya tidak pernah lupakan dia. Walaupun sesaat, mungkin. (^_^)V can you imagine how much i love .... ? Saya tak rasa awak boleh bayangkan. Dengan dia, saya cuba menjadi setia. Dan akhirnya saya berjaya. Saya hanya ada dia. Kami sweet, kan???

Masa di awal perhubungan kami, memang ada anasir-anasir jahat. Yang cuba memisahkan kami. Dan saya pernah terfikir untuk putus asa. Nasib baik lah kawan-kawan yang di atas ada. Mereka banyak tolong saya. THANKS, kawan. Aku appreciate sangat-sangat apa yang korang buat. Korang tolong jaga hubungan kami agar tidak terputus.

Akhirnya, beginilah kami. Sentiasa bersama. Setiap hari kami akan saling berhubung. Aku yakin yang tiada apa yang mampu memisahkan kami melainkan ajal maut. Sesungguhnya ajal maut di tangan TUHAN. Itu memang tak dapat dinafikan. AWAK! Dalam hati saya, awak lah yang terbaik walaupun kadang-kadang ada yang datang menggoda. HAHA! Don't worry, saya setia lah dengan awak.

HAHA!
Okay lah, got to go now.
That's all tentang aku dan dia.
Nak tahu siapakah 'DIA'???
Inilah dia, REPUBLIC OF 92's.


p.s. Saya akan jaga awak selagi saya mampu. o_O

Bulan Ramadhan Datang Lagi



5 perkara yang diberikan ketika bulan RAMADHAN kepada Umat Islam berdasarkan hadis Rasulullah S.A.W. :-

1. Bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah S.W.T. daripada bau kasturi.

2. Ikan-ikan di laut akan beristighfar untuk mereka sehingga mereka berbuka.

3. Setiap hari Allah S.W.T. akan menghiaskan syurgaNya dan berkata, "Telah hampir masanya hamba-hambaKu yang soleh akan dilepaskan daripada beban-beban dan mereka akan datang kepadamu".

4. Dirantaikan syaitan-syaitan yang jahat dalam bulan RAMADHAN.

5. Mereka akan diampunkan pada malam terakhir RAMADHAN. Rasulullah S.A.W. ditanya, "Adakah ia lailatul qadar?". Baginda S.A.W. menjawab, "Tidak! Namun seorang pekerja akan diberikan ganjarannya apabila dia telah menyelesaikan kerjanya".

Ini semua di bawah kekuasaanNya.
Lihatlah, betapa sayangnya Allah S.W.T terhadap hambaNya.
SUBHANALLAH.
Tapi masih ada lagi yang tinggal puasa dengan sengaja.
Tak kisah LELAKI ke, PEREMPUAN ke.
Sedarlah sikit, kawan.
Hidup hanya sekali, then banyakkanlah buat pahala.
Niat hati just nak mengingatkan diri sendiri.
Dan juga kawan-kawan yang membaca.
Berubah demi kebaikan, jom.
(^_^)V semoga ibadah kita diterima Allah S.W..T.

p.s. Untuk melahirkan keturunan yang baik, kita kenalah berubah menjadi yang lebih baik.

Tips Bercinta Suami Isteri


Macam dah nak kahwin gamaknya aku.
HAHA!
Eh eh eh, tapi tak pun sebenarnya.
My honey bunny said, "so early and you should focus on your study first and bla bla bla".
Yelah, sayang. I dengar cakap you.
HUH!

Just ignore my honey bunny.
I want to share something here.
Tips untuk bahagia.
HAHA!
Sharing is caring, right???

1. Perkahwinan kerana Iman. Bukan kerana nafsu.

2. Belajar ilmu perkahwinan dengan sebaiknya. Nanti senang nak praktik.

3. Jangan bagi orang luar campur tangan. Hal rumah tangga jangan nak heboh even sekecik mana pun sebab itu rumah tangga kita.

4. Sentiasa nampak menarik di matanya. Bak kata orang, biarlah sejuk mata memandang.

5. Rajinkan diri untuk tolong-menolong. Lagi sweet kalau buat something sama-sama. Contohnya, basuh pinggan sama-sama, jemur baju sama-sama.

6. Jangan malu untuk luahkan perasaan. I LOVE YOU, SAYANG.

7. Jangan salah faham and jangan fikir bukan-bukan. Syak wasangka itu membunuh.

8. Cari persamaan. Kalau ZERO, berubahlah untuk yang tercinta. Cuba suka apa yang si dia suka. Kan lagi sweet jadinya.

9. Jaga kesihatan. Saya jaga awak, awak jaga saya. Wah wah wah, (^_^).

10. Bersyukur dan terima seadanya. Dia yang terbaik untuk awak, so bersyukurlah. Terima apa sahaja kelemahannya, sebab manusia tak sempurna.

Mesti sweet, kan? Hmmm, one day, akan aku praktikkan. Siapa lah tak nak bahagia, kan? Sememangnya dalam Islam, kita kena berkasih sayang. Tapi bukan dengan semua orang. Ada batas-batas tertentu. Yelah, saya ratu dan bukan semua orang dapat bergaul dengan ratu.

Bukan senang nak berumah tangga, macam-macam dugaan. Tapi, saya tahu. "Allah SWT takkan uji hambaNya kalau Dia tahu hambaNya tak mampu" So, kalau kita kena uji, maknanya kita mampu lah. Hargailah apa yang kita ada sementara dia masih ada.

Okay lah, that's all for now.
Jumpa di lain masa.
Assalamualaikum.
And selamat tinggal.

p.s. Nanti bila kahwin, saya ajak kawan-kawan makan kenduri. o_O

Cinta Datang Lagi

LOVE MARRIAGE or ARRANGED MARRIAGE

1 tajuk yang hangat diperkatakan dan dipersoalkan dalam benak hati ku. Salah ke kalau kita bercakap pasal kahwin??? Come on lah, semua orang nak kahwin. Dan saya pun dah besar untuk fikir pasal kahwin. But I know, masa tidak mengizinkan. And calon pun tenggelam timbul. HAHA! Maaf, sayang.

Saya mengimpikan arranged marriage because .... I don't know why, maybe terpengaruh dengan novel. Nampak macam sweet, or boleh dikatakan cinta selepas kahwin. Yes, itu lah yang Islam inginkan. As a muslim, I sokong sangat-sangat sebab tak akan menjadi dosa bila kita ... Berjiwang karat dengan suami kita, kan? HAHA!

Hmmm, tapi nanti what's going happen to my sayang? Leave him alone? Oh, no! Can't do that because I ... My honey bunny tanya, kenapa cakap pasal kahwin??? Dah tak sabar nak kahwin or dah tak sabar nak ... ??? What the sengal question. Memang sengal gila my honey bunny, kan??? I don't know how to answer that question. Act, I don't know the answer. And memang blushing habis lah.

But, I already have the answer now. Sebab saya tertarik dengan sabda-sabda Rasulullah SAW yang mengatakan :-

1. Wanita yang taatkan suaminya, semua burung-burung di udara, ikan di air, malaikat di langit, matahari dan bulan semuanya beristighfar baginya selama mana ia masih taatkan suaminya.
2. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup 7 pintu neraka dan akan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah mana-mana pintu yang disukainya tanpa dihisab.

SUBHANALLAH!
Betapa pemurahNya Allah SWT.
I hope I can be like that.
I hope I can be a good wife to my lovely husband even I don't know who.

Nak tips bercinta suami isteri, tak???
HAHA!
Enjoy yourself.
Got to go now, selamat tinggal, sayang.
Assalamualaikum.

p.s. lelaki yang baik untuk perempuan yang baik, so berusahalah menjadi yang terbaik untuk mendapat yang terbaik. (^_^)V

Khalifah Umar Al-Khattab

SAIDINA UMAR AL-KHATTAB???

Siapa yang tak kenal, kan? Betapa istimewanya beliau, Subhanallah. Last Thursday, ustaz ada bercerita serba sedikit tentang Saidina Umar Al-Khattab. Dan membuatkan aku ingin 'explore' tentang beliau.

Nama sebenar Saidina Umar Al-Khattab ialah :-
Umar b. Al-Khattab b. Nufail b. Abdul Uzza b. Ribaah b. Abdillah.

Jom kita ketahui tentang keislaman beliau. Setelah aku selidik, aku tertarik dengan one thing iaitu :- Sebuah hadith dari Ibnu Abbas yang diriwayatkan oleh Ibnu Majah bahawa Rasulullah S.A.W. pernah berkata : "Apabila Umar memeluk Islam, Jibril pun datang dan berkata : "Ya Muhammad, sesungguhnya seluruh makhluk langit bergembira dengan islamnya Umar".

Other than that, i wanna share with you about the greatness of Umar. Umar Al-Khattab had a great mind. Some of his opinion was the cause of relevation of the Al-Quran. If I'm not mistaken, there are 12 verses of the Quran was revealed during his view.

Kemudian, aku ada terjumpa beberapa hadith yang menyebut tentang Saidina Umar Al-Khattab iaitu :-

1. Sesungguhnya Allah S.W.T. menjadikan lidah dan hati Umar itu di atas kebenaran.
(Hadith riwayat At-Turmizi)

2. Sesungguhnya aku lihat syaitan-syaitan dari kalangan jin dan manusia lari lintang-pukang dari Umar.
(Hadith riwayat At-Turmizi)

3. Sekiranya selepas aku ada nabi, sudah pasti Umarlah orangnya.
(Hadith riwayat At-Turmizi)

Aku hanya ingin berkongsi serba sedikit tentang ilmu yang ada.
Alangkah bagusnya sekiranya masih ada manusia seperti Saidina Umar Al-Khattab.

p.s. Nice article, right? The beauty of ISLAM.

Saya Nak Tidur, Bukan Nak Belajar



Assalamualaikum, kawan-kawan.
Tajuk post kali ini agak kejam lah, kan?
Eh eh, jangan salah faham.
HEHE!

Tadi time kelas ECS208, saya ngantuk sangat-sangat.
Minta maaf, Madam Yu.
Sebab tidur tadi dalam kelas.
HEHE!
Bukan niat hati, tapi niat mata.

So, tadi sibuk usha usha cari petua hilangkan mengantuk.
Then, jumpa ... tapi ... HAHA!
Korang try lah buat, buat time ngantuk lah.
Kalau saya, saya buat time tak ngantuk.
PELIK, kan?
YES, SAYA MEMANG SEORANG YANG PELIK.
Bukan senang nak admit nih.

Jom ikuti langkah-langkah hilangkan mengantuk.
Juga boleh digunakan untuk menghilangkan stress.
(^_^)V comel macam saya.
HAHA!
*muka penuh perasan


LANGKAH 1

Ini adalah ala taichi sikit la… sebagai permulaan untuk memanaskan badan..

LANGKAH 2

Tiru la macam ni..untuk melegakan bahu dan leher anda..

LANGKAH 3

wa..wa..aaa

LANGKAH 4

Gerak kekanan kemudian ke kiri..

LANGKAH 5

Gerak ke kiri kemudian ke kanan. Ikut sahajalah… jangan terpusing kepala sudah la..

LANGKAH 6

Tepuk kuat kuat kat dahi.. Ini untuk menghilangkan mengantuk..

LANGKAH 7

Selepas itu buat gerakan tangan dan badan… buat macam gembira je..

LANGKAH 8

Kemudian goyang-goyangkan kaki dan badan sedikit… Lakukan seperti kita tiada masalah…

LANGKAH 9

Lakukan secara agresif pula… Jangan peduli apa orang lain kata..

LANGKAH 10

Hilangkan semua tekanan…

LANGKAH 11

pusingkan kepala…

LANGKAH 12

tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

LANGKAH 13

Akhir sekali lakukan joget kucing…


HAHA!
Selamat mencuba, kawan-kawan.
Jangan buat depan orang ramai, kang dorang ingat tak siuman lak.
Pesanan ikhlas dari : Fatin Mira dan keluarga


p.s. Encik, saya mohon share petua ni, ek. HEHE! Minta maaf, Encik. sharing is caring.