Ragam Customer Yang Seribu Satu Macam

Saya nantikan pesanan anda. :D

Kerja sebagai seorang waitress memang agak mencabar, kadang-kadang. Yelah, ragam pelanggan yang bermacam-macam jenis buat saya rasa tak suka jadi waitress .. tapi apakan daya, tugas sebagai seorang anak menolong kedua ibu bapa, kan? Nak tahu apa ragam mereka? Jom kita ikuti :-

1. Yang memudahkan kerja

SAYA : Ye, nak minum apa? *muka innocent

CUSTOMER : Hmmm, teh o ais satu.

2. Yang meng-ANJING

SAYA : Ye, nak minum apa? *muka innocent

CUSTOMER : Minum air lah.

SAYA : Hmmm, memang lah minum air. Takkan minum nasi, kan? (DALAM HATI)

3. Yang nak me-LAWAK

SAYA : Ye, nak minum apa? *muka innocent

CUSTOMER : Senyum dulu, baru saya bagitahu. *sambil buat muka kelakar

SAYA : Hmmmmm. *ter-SENYUM

CUSTOMER : Air teh tarik.

Alhamdulillah kalau dapat yang terus straight to the point. Bukan aku malas nak layan, nak gurau-gurau cuma .. aku kurang mesra alam dengan kaum ADAM. HEHE! Maafkan saya, kaum ADAM. Saya pemalu lah, HAHA! Okay lah, jika ada customer yang membaca .. sila straight to the point, okay. Saya ada banyak lagi kerja di dapur. :)

p.s. Cuci mata sikit-sikit pun boleh. HAHA! :D

5 orang doakan FATIN MIRA jadi ENGINEER:

eva said...

sronok tau keja jd waitress.. tp mcm2 kerenah customer.. penah tlg kedai kwn jd waitress. fuh.. mmg penat lps tu penah salah order.. kene marah sampai menangis hehe

Fatin Mira said...

seronok? hmmm,xpun. HAHA! tapi apa-apa pun, pengalaman itu penting. KAN?

cik Kartun said...

CK memahami..pernah tlg kt kdai mkn my uncle..ase mcm nk trcabut kaki jmpe custmer yg bnyak krenah huhuhu

erleena said...

haha xpenah kje waitress agyk ,xsuke ckp ngn dorg lagy2 laki haha sep sket !!

lawakk ah ade plak cust cengiinii

Fatin Mira said...

CK : HAHA! kerenah dorang entah pape. kadang-kadang lawak pun ada, kadang-kadang geram pun ada.

Erleena : KAN? Xsuka sgt lah dpt CUSTOMER LELAKI. Eh, bukan bukan. Kalau yang HANDSOME, suka lah. HAHA!